Božie milosti

Božie milosti

20 kusov

 

60 minút 

 

Smažia sa na Veľkú noc a po mazanci a barančekovi je to veľmi typická veľkonočná sladkosť. V histórii sa rozšírila do priebehu celého roku. Smažili sa pre ženy počas šestonedelia, sprevádzali oráčov na prvej orbe a mali obradný význam pri svadbách. So sebou ich nosili aj pútnici, ktorí blúdiaci pozerali medzi škárami v tejto cukrovinke a hľadali správny smer. Tak ich skúste, či už blúdite alebo slávite. Sú chrumkavé a vynikajúce.

 

Suroviny:

NA TUKOVÉ CESTO:

100 g masla

100 g hladkej múky

NA PIVNÉ CESTO

270 g hladkej múky

2 žĺtky

120 g piva 12°

NA OBALENIE

práškový cukor

vanilkový cukor

Postup:

  1. Obe cestá spracujeme. Pivné cesto rozvaľkáme na väčšie štvorce. Tukové cesto sformujeme do štvorca asi 12x12 cm, položíme ho na väčší štvorec a zabalíme ako do obálky. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky asi na pol hodiny vychladiť.
     
  2. Potom cesto po pol hodine vždy vytiahneme, vyvaľkáme, preložíme a znovu uložíme. Prekladáme tak, že vyvaľkáme jedným smerom dlhý obdĺžnik asi 1 cm silný, naznačíme si stred a oba konce preložíme do stredu. Potom ešte preložíme v strede na polovicu (4 vrstvy). Postup prekladania opakujeme 3x. Vždy začíname vaľkať s chrbtom cesta napravo.
     
  3. Nakoniec cesto rozvaľkáme na veľký plát asi 50x50 cm a rozkrájame na štvorce 10x10 cm. Každý štvorec uprostred ešte niekoľkokrát narežeme. Milosti smažíme vo vysokej vrstve oleja do ružova.
     
  4. Po usmažení necháme milosti na obrúsku odkvapkať a potom ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom s cukrom vanilkovým.

Další recepty od Petry Burianové najdete v knize Cesta z těsta.