Celozrnný chlieb s bylinkovým maslom

Nie je nad krajec čerstvého chleba

 

1 pečeň

 

300 minút

Ingrediencie:

380 ml    vlažnej vody
1,5   lyžice jablčného octa
3   lyžice olivového oleja
1,5 lyžičky   medu
2 lyžičky    soli
360 g    špaldovej múky
215 g   žitnej celozrnnej múky (2 diely jemne mletej, 1 diel hrubo mletej)
75 g    pšeničnej celozrnnej múky
250 g   masla
1 lyžicu   kmínu
1,5 lyžičky   sušeného droždia
    semienka podľa chuti
hrsť   čerstvých byliniek
lyžička   soli

 

Postup:

  1. Špaldové zrno, žito a pšenicu nameľte opakovane na mlynčeku na obilie. 2 diely žitnej múky nameľte najemno a preosejte. Maslo nechajte zmäknúť a potom zmiešajte so soľou a nasekanými bylinkami. Hotovú zmes dajte do misky alebo do fólie ztuhnúť do chladničky.
  2. Všetky suroviny nasypte do misy robota a s pomocou hnetacieho háku vypracujte na najnižšiu rýchlosť ľahko lepivé, redšie cesto. Prikryte ho a nechajte vykysnúť v teple, pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem. Behom kysnutia ho na pomúčenej doske niekoľkokrát prepracujte. Pokiaľ máte domácu pekáreň, nechajte celý postup na ňu.
  3. Z vykysnutého cesta vytvarujte bochník, posypte semienkami, zarežte, dajte na papier na pečenie a nechajte ešte pol hodiny kysnúť. Potom ho dajte piecť do rúry vyhriatej na 220 °C a pečte 15 minút, potom znížte teplotu na 180 °C a pečte ďalšiu pol hodinu. S pomocou špajdle skúste, či už je hotový. Chlieb nechajte vychladnúť niekoľko hodín.