Citronónový cheesecake

Sladkosť so štipkou kyslosti

 

10 porcií

 

140 minut

Ingrediencie:

200g   nadrtených maslových sušeniek
500 g   mascarpone
130 g   kryštálového cukru
150 g/2ks   citrónového krému / citrónu
3   vajcia
štipka   soli
2 lyžičky   vanilkového extraktu
200 g   kyslej smotany

 

 Postup:

  1. Rúru zahrejte na 180°C. Dno tortovej formy vyložte papierom na pečenie, formu zavrite a okraje papiera odstrihnite. Na dno formy nasypte rozmixované sušienky, zľahka pokvapkajte vodou, premiešajte a popritláčajte lyžicou na dno. Takto pripravený korpus dajte na 10 minút predpiecť do rúry.
  2. V mise robota prešľahajte mascarpone s cukrom a citrónovým krémom (alebo kôrou a šťavou z citróna), najprv při nižšej rýchlosti, postupne pridávajte výkon. Keď je zmes dokonale premiešaná, pridajte soľ, vanilkový extrakt a postupne pridávajte vajcia (ďalšie až potom, keď je predchádzajúce spojené s krémom). Pripravený krém nalejte na predpečený korpus zo sušienok.
  3. Teplotu v rúre znížte na 150 °C. Na dno rúry dajte malý hrniec s vodou. Na mriežku uprostred dajte piecť cheesecake na 45 minút, potom teplotu znížte na 120 °C a pečte ďalších 35 minút, alebo pokiaľ nie je koláč po okrajoch stuhnutý a uprostred ešte trocha rosolovitý. Cheesecake potrite kyslou smotanou a dajte ešte cca na 5 minút do rúry. Nechajte vychladnúť v otvorenej rúre na izbovú teplotu a potom ho dajte stuhnúť do chladničky na pár hodín, najlepšie cez noc.