Maková torta

Pre motýľa Emanuela

 

10 porcií

 

55 minút

Ingrediencie:

8   vajec
55 g   mandľových plátkov
11 lyžíc   mletého maku
5 g    prášku do pečiva (z vinného kameňa)
150 g   medu
250 g   mascarpone
240 g   Lučiny
1   vanilkový lusk
    šťava z polovice citrónu
2 lyžice   makového oleja
    marmeláda na potretie korpusu

 

Postup:

  1. Žĺtky oddeľte od bielkov. Z bielok vyšľahajte sneh. Mandle pomeľte (nemusíte úplne najemno). Žĺtky pomocou šľahacej metly vyšľahajte do peny, pridajte 50 g medu, mak, mandle, prášok do pečiva a dôkladne všetko spojte. Opatrne prilejte makovú zmes k bielkom a dôkladne obe časti cesta spojte. Hotové cesto premiestnite do formy na tortu, ktorú si vysteľte papierom na pečenie. Dajte piecť do predhriatej rúry na 180 °C na cca 30 minút (vyskúšajte špajdľu). Po upečení nechajte vychladnúť.
  2. Mascarpone, lučinu, zbytok medu, lyžicu makového oleja, šťavu z polovice citróna a semienka z vanilkového lusku dajte do misy a dôkladne premiešajte fleximetlou, aby sa zo všetkých surovín stal jednotný krém.
  3. Korpus (zbavený papiera na pečenie) uprostred rozkrojte a hornú časť položte vedľa. Spodnú časť pokvapkajte makovým olejom a potrite marmeládou. Na marmeládu opatrne navrstvite krém. Na krém opatrne položte druhú časť korpusu. Ten pokvapkajte makovým olejom, vmasírujte ho do korpusu a opatrne navrstvite zostávajúci krém. Hornú časť potrite jemnou vrstvou marmelády a naskladajte na ňu orechy. Nakoniec tortu posypte makom. Tortu nechajte uležať cez noc.