Medové perníčky od prababičky

Medové perníčky od prababičky

60 minut

Stále hľadáte recept na tie najlepšie medové perníčky? Potom tu pre vás máme recept našej prababičky z Vysočiny. Jej perníčky sú voňavé ako Vianoce a navyše má variant aj bez lepku. Tieto perníčky sú hneď mäkké, takže ich nemusíte nechávať odležať. Napokon, možno radšej rovno urobte dve várky. Naše kolegyne Eliška Sobotková a Šárka Dostálová sa zhodujú na tom, že sa po nich iba zapráši.

Suroviny:

800 g hladkej žitnej múky (pre bezlepkárov 400 g pohánkovej hladkej a 400 g ryžovej hladkej)
300 g medu (ideálne od miestneho včelára)
300 g práškového cukru
120 g masla 
4 celá vajíčka
2-4 lyžičky perníkového korenia
2 lyžičky jedlej sódy
+ celé vajíčko na potretie po upečení alebo 1 žĺtok a 1 lyžica mlieka na potretie pred pečením (oba varianty sú možné, nie oba zároveň)

Postup:

1. Preosiatu hladkú žitnú múku (alebo obe bezlepkové) zmiešajte s korením a sódou. 
2. V hrnci rozšľahajte vajce, pridajte cukor, tekutý med a rozpustené vychladnuté maslo. Spracujte na hladké cesto a nechajte 24 hodín odležať v chladničke. 
3. Cesto rozvaľkajte asi na 3,5 až 5 mm a vykrajujte formičkami rôzne obľúbené vianočné motívy, preneste ich na plech vyložený papierom na pečenie s dostatočným priestorom medzi perníčkami. 
4. Teraz buď potrite v tenkej vrstve zmesou žĺtka a mlieka, alebo rovno pečte na 170 stupňoch cca 6-8 minút (je potrebné rúru strážiť). 
5. Po upečení ich buď potrite celým rozšľahaným vajíčkom, alebo ich nechajte vychladnúť. Po vychladnutí uložte do dózy a následne zdobte.

ETA TIP: Ako nazdobiť tie najkrajšie perníčky sa dozviete v našom článku.

ETA TIP: Aby sa cesto nelepilo na valček, použite papier na pečenie. Ten sa neroztrhá a nenechá na ceste otlačok.

ETA TIP: Je dôležité perníčky potrieť iba tenkou vrstvou žĺtka a mlieka a tiež dodržať teplotu pečenia. Inak sa môže stať, že perníčky popraskajú, alebo na nich vzniknú tzv. bubliny. 

ETA TIP: Nielen začínajúce pekárky môžu na potieranie perníčkov použiť okrem klasického pierka aj guľatý štetec, alebo tampón na odličovanie. Tie dokážu zamedziť veľkému množstvu žĺtkovej zmesi na perníčkoch.