Pustite si do kuchyne chytrú sušičku, pomôže nielen so sušením

Pustite si do kuchyne chytrú sušičku, pomôže nielen so sušením

Sušenie potravín poznali naši predkovia snáď od nepamäti. Kedysi dávno to bol jeden z mála spôsobov, ako uchovať potraviny na zimu a ako ich zakonzervovať na dlhú dobu. Aj dnes je zvykom sušiť huby a bylinky, ale môžeme takto spracovať aj poriadnu úrodu ovocia a zeleniny. A nielen to. Vďaka moderným sušičkám môžeme pripraviť napr. raw potraviny, domáce jogurty alebo kysnuté cesto. Neveríte? 

Kedysi dávno sa sušilo nad ohňom, na slnku alebo v primitívnych peciach. Na Valašsku sa dodnes zachovali drevené obecné sušiarne, v ktorých ľudia sušili jablká, hrušky, slivky, huby alebo bylinky, ktoré boli nevyhnutné ako zásoby na zimu. 

Zatiaľ čo naše babičky a možno aj mamičky sušili v rúre alebo na sitách rozložených po celom dome, dnes máme k dispozícii moderné elektrické sušičky. 

Aké sú ich najväčšie výhody? 

  • môžete regulovať teplotu a dobu sušenia,
  • jednoducho sa s nimi manipuluje,
  • ušetria miesto,
  • dokážu hospodáriť s cirkuláciou vzduchu, aby bolo sušenie rovnomerné,
  • sú všestranné a v kuchyni sa dajú použiť nielen na sušenie.

V ETE sa už dlho zaoberáme tým, ako efektívne využiť spotrebiče tak, aby neslúžili iba na jediný účel,“ hovorí Martin Pluhař, Category Manager. „Naše sušičky preto vyvíjame tak, aby boli dokonalým pomocníkom na sušenie, ale tiež aby mali niekoľko ďalších funkcií, ako je kysnutie cesta alebo príprava domácich cestovín.

Na sušenie, na jogurty, cestoviny a cestá

Najnovším kúskom v rodine sušičiek ETA je model ETA Vital Air II, na ktorom si môžeme ukázať, čo všetko dokážete s dobrou sušičkou potravín. 

Nová sušička Eta Vital Air II má ideálne podmienky na sušenie pre všetky potraviny. Na pomalé sušenie slúži program RAW, ktorý je nastavený na 45 °C po dobu 24 hodín. Príprava raw potravín v surovinách zaistí zachovanie vitamínov, minerálov a živín, ktoré sa ničia vyššími teplotami. 

Ak sa ponáhľate, je tu program FAST, ktorý je nastavený na 70 °C po dobu 10 hodín. Keby vám nevyhovoval, nie je problém nastaviť si teplotu od 35 °C do 70 °C podľa vlastných potrieb. Vďaka časovaču si môžete byť istí, že sa sušička postará o to, aby bolo sušenie dokonale načasované. 

Na čo ale využiť sušičku ďalej? Okrem sušenia ovocia, zeleniny, mäsa (jerky) alebo rýb, je skvelá tiež na kysnutie cesta alebo rozpekanie pečiva. Vďaka funkcii KEEP WARM dokáže Eta Vital Air II udržovať teplotu 35 °C, pri ktorej vám krásne vykysne cesto alebo sa rozpečie pečivo.

 

S čím si teda poradí chytrá sušička? 

 

Sušičky ETA majú veľkú výhodu v tom, že sú variabilné. Vďaka prepracovanej cirkulácii vzduchu si môžete byť istí, že bude sušenie pohodové a bez starostí. Ďalším príkladom tak môže byť napr. nová sušička ETA Brisa, ktorá má unikátne rebrovanie platov, vďaka ktorému nebudete musieť sušiace plata prekladať a strážiť. Má špeciálne jemné sito tiež na sušenie byliniek a sami si môžete vybrať, či využijete všetky sušiace platy alebo iba niektoré.  

Ako si poradiť s výberom?  

V ETA dobre vieme, že každá rodina je iná. Možno máte veľkú rodinu a rodinný dom so záhradou plnou ovocných stromov. Možno ste ale maličká rodina, ktorú baví varenie. Preto sme v ETA pripravili hneď niekoľko druhov sušičiek, aby ste si mohli vybrať tú, ktorá vám sedí najlepšie.

Podrobnejšie sme o tom písali v článku Sušička na ovocie: Ako ju vybrať a naplno využiť v kuchyni. Nech už sa rozhodnete pre ktorúkoľvek, blahoželáme vám. Práve ste urobili prvý krok pre zdravé a šetrné uchovanie tej najkrajšej letnej úrody.