Chlebíček z červenej repy a krémom z kozieho syra

Chlebíček z červenej repy a krémom z kozieho syra

1 chlebíček

90 min + 30 min vychladnutie

 

Kombinácia repy a kozieho syra je úplne fantastická. Skúste ju pre zmenu servírovať trochu netradične a upečte vláčny chlebíček, na ktorom sa ako koruna bude vynímať smotanová prikrývka s typickou chuťou kozieho syra. Tento kúsok zaručene zaujme aj ostrieľaných matadorov gastronómie.

Suroviny:

Cesto

80 g vlašských orechov 
200 g hladkej múky (2x preosiatej)
150 g cukru krupice
1,5 g soli 
2 lyžičky kypriaceho prášku
1,5 g jedlej sódy
2 surové červené repy
kôra z jedného pomaranča
100 g čerstvého zázvoru 
2 veľké vajcia
60 g kyslej smotany 
50 g slnečnicového oleja

Krém

250 g mascarpone 
2 polievkové lyžice medu 
30 g krémového kozieho syra
prach z červenej repy

forma na chlebíček

Postup:

1.    Vlašské orechy vysypte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 10 minút na 165 °C. Ak máte orechy radi viac do hneda, nechajte ich v rúre o 2-3 minúty dlhšie. Po upečení nechajte orechy vychladnúť, nasekajte ich na menšie kúsky a zatiaľ ich nechajte vedľa.  

2.    Červenú repu si olúpte a nahrubo nastrúhajte. Pridajte najemno zastrúhanú kôru z pomaranča, ale dajte pozor, aby ste strúhali iba oranžovú časť. 

ETA TIP: Pri strúhaní pomaranča strúhajte iba oranžovú časť. Biela časť, ktorá pokrýva dužinu, je horká a mohli by ste tak celé jedlo pokaziť. Pre uľahčenie skúste pomarančom vždy zastrúhať dvakrát a potom ho pootočiť.

3.    Zázvor olúpte, opäť najemno nastrúhajte a pridajte k zmesi s repou. Nakoniec pridajte k zmesi aj opečené orechy. 

4.    Do nerezovej misy kuchynského robota si dvakrát preosejte hladkú múku s kypriacim práškom, jedlou sódou a soľou. V tomto kroku použite hnetací hák a nechajte suroviny 2-3 minúty premiešať. Sypké suroviny si na chvíľu odložte a hnetací hák vymeňte za metlu na šľahanie. Pomocou metly si na strednej rýchlosti vyšľahajte kyslú smotanu s vajcami. Po chvíli postupne a pomaly prilievajte olej a šľahajte ďalšie 2 minúty.  

5.    Nakoniec do nerezovej misy robota postupne pridajte všetky 3 zmesi. Úplne naspodok dajte sypkú zmes z múky, potom pridajte zmes s repou (zatiaľ nemiešajte, aby múka repu nevysušila) a nakoniec prelejte vaječnou zmesou. Na robot nasaďte hnetací hák a nechajte cesto hniesť cca 3-5 minút, kým sa nespojí. Medzitým vymažte formu na chlebíček maslom a vyložte papierom na pečenie. Vďaka maslu papier na pečenie dobre priľne k forme a chlebíček bude mať dokonalý tvar. 

6.    Uhnetené cesto presuňte do formy a pečte na 160 °C asi 50-55 minút. Ku koncu nastaveného času vyskúšajte prepečenie zapichnutím špajdle do stredu chlebíčku. Ak je špajdľa po vytiahnutí suchá, chlebíček je hotový. Po vytiahnutí nechajte chlebíček vo forme 30 minút chladnúť. 

7. Pripravíme si krém. Pomocou kuchynského robota a metly na miešanie zmiešajte všetky ingrediencie na krém a podľa chuti doslaďte medom.

ETA TIP: Prach z červenej repy môžete vyrobiť v domácej v rúre, sušičke na ovocie alebo ho kúpiť už hotový, prípadne môžete nahradiť iným lyofilizovaným ovocím - napr. malinami.