Quiche so skaramelizovaným cesnakom, tymianom a portobello šampiňónmi

Quiche so skaramelizovaným cesnakom, tymianom a portobello šampiňónmi

6 porcií

4,5 hod

 

Quiche je slaný koláč s francúzskym pôvodom. Obľúbili sme si ho pre jeho variabilné možnosti náplne. Chutí výborne ako čerstvý, tak i za studena. Hodinku strávenú v kuchyni tak oceníte najmä v nasledujúce dni, kedy si budete pochutnávať na výbornej desiatej či ľahkej večeri.

Suroviny:

Cesto

300 g hladkej múky
160 g studeného masla (nakrájaného na kúsky)
kôra z jedného citróna (iba žltá časť)
70 ml studenej vody

Náplňová zmes 

3 strúčiky cesnaku 
1 šalotka 
250 g zrelého cheddaru 
1 lyžica čerstvého tymianu 
1 lyžica čerstvého rozmarínu
1 lyžica červeného vinného octa
olivový olej
3 vajcia 
1 lyžica krupicového cukru
100 g créme fraiche 33% (alebo najtučnejšiu kyslú smotanu)
100 ml smotany na šľahanie 33%
soľ, korenie

forma s priemerom 28 cm

Postup:

1. Najprv si pripravte cesto, nakoľko bude pár hodín odpočívať v chladničke. Hladkú múku spolu so soľou dvakrát preosejte, pridajte nakrájané maslo a postrúhajte kúskom citrónovej kôry. Zmes vložte do nerezovej misy k robotu a pripevnite hnetací hák. Nechajte robota zmes hniesť na nízkej rýchlosti, kým nevznikne jemná mrvenička. Potom prilejte studenú vodu a pokračujte v hnetení, kým sa cesto nespojí. Hladké cesto presuňte na pracovnú plochu a vyvaľkajte z neho vyššiu placku. Placku zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ju v chladničke 2-3 hodiny odpočívať. 

2. Olúpané strúčiky cesnaku dajte do hrnca, zalejte vodou a varte 5 minút. Potom cesnak sceďte a vráťte do hrnca. K cesnaku prilejte olivový olej a chvíľu na silnom ohni opekajte. Prilejte vinný ocot, vodu a varte ďalších 10 minút. Potom zasypte cukrom, soľou a polovičnou dávkou čerstvých byliniek nasekaných nadrobno. Až sa odparí všetka prebytočná voda, orestujte cesnak do zlata.

3. Šalotku nakrájajte nadrobno a restujte na olivovom oleji. Huby umyte, osušte a nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte huby k šalotke a nechajte restovať, kým huby nezmäknú. Dochuťte soľou, korením a čerstvými bylinkami. 

4. Keď bude cesto vychladené, začnite pripravovať náplň. V kuchynskom robotovi pomocou metly na šľahanie vyšľahajte vajce a créme fraiche. Zmes osoľte, okoreňte a pridajte zvyšnú časť čerstvých byliniek. Šľahajte na strednom stupni asi 5 minút. 

5. Vychladené cesto vytiahnite z chladničky a vyvaľkajte do veľkosti guľatej formy. Vyvaľkaný plát presuňte do formy, okraje môžu ľahko presahovať. Odrežte zvyšok cesta, ktoré presahuje nad okraje formy alebo ich zahlaďte. Formu vyložte papierom na pečenie a vysypte strukovinami. Tými sa cesto zaťaží a pri pečení sa nenafúkne. 

6. Formu vložte do predhriatej rúry na 160 °C a pečte 20 minút. Potom odstráňte strukoviny a pečte ešte ďalších 10 minút. Upečený korpus vytiahnite z rúry a pripravte si náplň.  

7. Spodok korpusu posypte polovicou strúhaného syra cheddar. Na syr rovnomerne rozložte hubovú zmes, skaramelizovaný cesnak a zalejte korpus vaječnou zmesou. Nakoniec všetko zasypte zvyškom strúhaného syra. Koláč pečte v rúre na 160 °C asi 40 až 50 minút. . 

8. Upečený quiche môžete servírovať ako za tepla, tak za studena so šalátom podľa vašej chuti.