Švédske mäsové guličky

Švédske mäsové guličky

 

4 porcie

 

60 minút

Mäsové guličky spopularizoval švédsky výrobca nábytku, ale až český výrobca domácich spotrebičov uľahčil ich prípravu. V mlynčeku na mäso na kuchynskom robote ETA Gratus nameliete mäso veľmi rýchlo a jednoducho. Môžete tak kombinovať jednotlivé druhy mäsa podľa chuti. Mäsové guľky milujú hlavne deti, ale rovnako sú vďačné aj ako jedlo na večierok alebo obed do krabičky. Servírujte ich so zemiakovou kašou, jemnou mäsovou alebo smotanovou omáčkou a brusnicovou zaváraninou.

Suroviny:

Guličky:

500 g bravčového mäsa

1 vajce

85 g strúhanky

1 hrsť čerstvého oregana

1 menšej cibule

soľ a čerstvo mletý peper

 

Omáčka:

2 lyžice masti

1 lyžíce masla

2 lyžice hladkej múky

300 ml hovädzieho vývaru

 

kuchynský robot ETA Gratus s príslušenstvom mlynček na mäso
väčšia panvica 

Postup:

1. Na strednej rýchlosti mlynčeka ETA Gratus nameľte mäso. Pridajte rozšľahané vajce, strúhanku, oregano, čierne korenie a soľ podľa chuti. Cibuľu očistite, nakrájajte najemno a pridajte k mäsu. Zmes dvakrát pomeľte v mlynčeku pri strednej rýchlosti, premiešajte a vytvarujte z nej približne 20 menších guličiek.

2. Na panvici rozohrejte masť a guličky opečte zo všetkých strán dozlatista. Vyberte ich, pridajte do panvice maslo a nechajte ho rozpustiť. Zasypte múkou a upražte svetlú zápražku. Postupne prilievajte horúci vývar a vymiešajte hladkú omáčku, ktorú povarte na miernom stupni do zhustnutia. Guličky podávajte najlepšie so zemiakovou kašou, zaliate mäsovou omáčkou.