Čo všetko dokáže parný hrniec

Čo všetko dokáže parný hrniec

Varenie v páre patrí medzi jednu z prvých kuchárskych technik. Potrebujete len jednu nádobu a pokrievku a o zbytok sa postará teplo a voda. Koniec koncov prototyp parného stroja zostavil Hérón Alexandrijský už v 1. storočí nášho letopočtu.

 

Rovnaký nápad využiť kondenzáciu vody k ohrevu a poháňaniu strojov mali až Briti v prvej polovici 18. storočia. Vynález zdokonalili natoľko, že za chvíľu parný stroj poháňal vlaky, parníky, stroje v továrňach aj na poli. Pára spustila priemyselnú revolúciu a dala meno 19. storočiu. Pre malý výkon ju časom nahradili naftové motory a elektrické či jadrové pohony, ale v kuchyni zastáva nenahraditeľnú pozíciu.

 


 

 

Výhody varenia v páre


Zahrievaním vody na 100 °C vzniká pára, ktorá teplo predáva okoliu. Pokiaľ v nej leží zrovna mäso, zelenina alebo iné suroviny, rýchlo a šetrne uvarí s o 50 % väčším zachovaním vitamínov než pri bežnom varení. „Aj keď je varenie v páre považované za nemocničný spôsob varenia, nie je tomu tak. Veľkou výhodou tejto techniky je šetrnosť prípravy, nízka stratovosť a nízka energetická hodnota pokrmu, dobrá kontrola nad celým procesom a tiež jej jednoduchosť,“ popisuje šéfkuchar Zdeněk Pohlreich vo svojej knihe Kulinárium, v ktorej predstavuje jednotlivé kuchárske techniky a ich praktické využitie podkladá výbornými receptami. Varenie v páre je najzdravším spôsobom varenia, tým, že sa nepoužíva tuk, vynikne chuť jednotlivých surovín, preto vyberajte tie najlepšie a na záver ich len ľahko dochuťte soľou, čiernym korením alebo bylinkami.

 


 

 

Parný hrniec ETA Calderon

 

Nová generácia párnych hrncov vyniká kompaktným tvarom a rýchlou a jednoduchou prípravou. Do zásobníku vlejte množstvo vody podľa dĺžky prípravy, do nádob naskladajte potraviny podľa druhu, priklopíte a kolieskom nastavíte dobu varenia. Steny nádob sa začnú rosiť a počas 30 sekúnd ich naplní pára a suroviny sa začnú variť. Zelenina potrebuje zhruba 10 minút, mäso o päť minút viac. Tri varné nádoby umožňujú pripraviť celý pokrm naraz alebo rôzne prílohy či jedlá a ušetriť si tak čas.
 

 

Čo všetko dokáže parný hrniec?

 

 

Variť

Toto od parného hrnca očakávate, ale až ochutnáte mäkkú a zároveň šťavnatú mrkvu, chrumkavú brokolicu alebo fazuľky, ktoré sú stále žiarivo farebné, a napriek tomu plné chuti, pochopíte, v čom tkvie kúzlo parného hrnca. Varenie v páre navyše zbaví zeleninu nežiadúceho dusíku, ktorý sa pôsobením páry vyparuje, čo je nielen zdraviu prospešné, ale zlepšuje to aj chuť kapustovitej zeleniny, ako je ružičková kapusta, kapusta, brokolica alebo karfiol. Zemiaky z páry chutia neprekonateľne.

 

Uvariť vajcia

Varná miska v parnom hrnci ETA Calderon Vital má na svojom dne prelisy, ktoré udržia vajcia na svojom mieste. Pred prípravou ich prepichnite a potom uvarte tak, ako ich máte radi– 4 minúty namäkko, 9 minút natvrdo. Pokiaľ sa vám pri varení stratených vajec vždy rozbehne bielok na všetky strany, rozbite vajce do žiaruvzdorných misiek, prilejte trochu vody a pára pripraví perfektné stratené vajce za vás. V miske na ryžu dokonca vie aj praženicu, ktorú stačí raz zamiešať.

 

Uvariť ryžu

Dusená ryža je obvyklou prílohou, ale chutnejšia je uvarená v páre a takto to praktikujú Aziati už po storočia. Zrnka parným hrncom neprepadnú vďaka použitiu špeciálnej misky, do ktorej vsypete prepláchnutú ryžu a zalejete ju patričným množstvom vody. Sama sa uvarí do excelentnej kyprosti a mäkkosti. Môžete ju tiež rovno ochutiť korením alebo bylinkami. Rovnakým spôsobom pripravíte aj bulgur, kuskus, červenú šošovicu alebo quinou.

 

 

Uvariť nákyp

Princíp varenia v páre používajú aj šéfkuchári prvorepublikovej kuchyne pre prípravu pudingov a nákypov, sladkých aj slaných. Misky s krémom či nákypom postavíte do pekáča, zalejete do polovice vodou a zhruba 1 hodinu pečiete pri nižšej teplote. V parnom hrnci naskladáte misky do varnej nádoby, zapnete a počkáte zhruba 20–30 minút a hodvábny puding alebo nákyp je hotový.

 

Ohriať pokrmy

Miska na ryžu skvelo poslúži aj k ohrievaniu polievok, kari alebo omáčok. Bez pripaľovania, bez miešania a bez námahy.

 

Spariť rajčiny

Ak chcete olúpať rajčiny, je treba ich narezať na šupke a spariť vriacou vodou. Môžete ich tiež narezať a spariť horkou parou. Lacné a jednoduché.
 

 

Variť detské príkrmy

Pokiaľ vaše dieťa začína objavovať svet chutí a konzistencie surovín mimo materské mlieko, varenie v páre je perfektným spôsobom, ako mu ho predstaviť v najlepšom svetle. Zelenina je krásne farebná, mäkká aj chrumkavá, zachováva si cenné vitamíny a minerály a v parnom hrnci môžete pripraviť aj malé množstvo jedla. Ale prečo by ste sa nenajedli spoločne?

 

Napariť (a uvariť) knedličky

Čínske knedličky dim-sum sa v páre varia, vyskúšať to môžete aj s českým zemiakovým, kysnutým alebo noky. Avšak výhodu páry oceníte viac pri naparovaní knedieľ, ktoré sa ohrejú a zároveň neoschnú ani sa nerozmočia. Hotovo, než prestriete.

 

Pripraviť základ polievky

Tekutina sa zahrievaním mení na páru a následne kondenzuje späť do vodného skupenstva a zachycuje sa vo spodnej odkvapovej nádobe. Ak ju nevylievate, ale využijete ju ako základ polievky alebo omáčky, obsahuje cenné látky i chuť varených potravín, čo sa u mäsa a zeleniny hodí.
 

 

Rozmrazovať

Horká pára dokáže rozmraziť čokoľvek, ale prípravu o to predĺži. Myslite na to, že z mrazeného ovocia, zeleniny či mäsa sa začne uvoľňovať veľa tekutiny, nádobu s mrazenými surovinami preto umiestnite do spodnej časti parného hrnca.