Test vône a zápachu: Čo všetko môžete dať spolu do parného hrnca?

Test vône a zápachu: Čo všetko môžete dať spolu do parného hrnca?

Skúšali sme, aké aromatické potraviny možno spoločne variť v parnom hrnci ETA Calderon Vital, aby boli ešte chutné.

 

Na úvod musíme povedať, že sme testovali len jedlé potraviny pred uplynutím lehoty trvanlivosti a riadili sme sa odporúčaním v návode: jednotlivé suroviny sme vkladali do varných nádob podľa ich logického spojenia (príloha, mäso, ryba, zelenina zvlášť) a do spodnej nádoby sme položili mäso, ryby alebo morské plody, aby krv a následne šťava netiekla na iné variace sa suroviny. Pripravovali sme naraz pokrmy ako pri bežnom varení – tj. hlavné jedlo a polievku alebo prílohu, ale nie mäso a dezert apod.
 

 

 

A čo sme zistili?

 

Parný hrniec ETA Calderon používa sofistikovanú cirkuláciu páry tak, že sa pokrmy ohrievajú od stien k stredu nádoby a skondenzovaná voda odkvapkáva do odkvapu umiestneného na dne hrnca. Oproti iným parným hrncom potraviny uvaria až o polovicu rýchlejšie, čo znamená, že suroviny sú v spoločnom priestore výrazne kratšiu dobu. Pokiaľ ich správne rozdelíte do jednotlivých nádob, ktoré môžete naraz využiť až tri, takmer sa nestretnú. To vedie k tomu, že potraviny takmer vôbec nezachycujú pachy iných surovín. Avšak miešaniu aróm môžete zabrániť aj týmito trikmi:
 

 

Ryby zabaľte

 

Filé, podkovy či plátky rýb zabaľte s bylinkami a korením do potravinárskej fólie a naparujte ich v nej. Nielen, že nepustí von charakteristickú rybiu arómu, ale podrží vo vnútri všetky vône, chute a tekutiny a k rybe môžete pridať aj bylinky a korenie, ktoré by inak mohlo prepadnúť dole do odkvapovej nádoby.

Rovnako môžete zabaliť mäso, pokiaľ sa chystáte súbežne variť sladký nákyp alebo ovocné knedličky. Týmto spôsobom si tiež mäso zachová tvar, čo na tanieri vypadá profesionálne.

 


 

Sladkosti zakryte

 

Puding, krém či sladký nákyp v miskách zakryte potravinárskou fóliou alebo alobalom a môžete ich pripravovať aj pri ohrievaní polievok či hlavných chodov alebo naparovaní knedlí.

 

 

 

Neutralizujte vôňu

 

Plátky citrónu, pomaranča, vetvičky bazalky, tymianu alebo rozmarínu zneutralizujú výrazné vône mäsa, rýb alebo zeleniny, ale voľte ich tak, aby sa k sebe chuťovo hodili. Rovnakým spôsobom môžete použiť aj samotné citrusové šupky, ale vždy ich dopredu umyte vo vriacej vode, alebo kúpte radšej bio citrusy, ktoré nebývajú chemicky ošetrené.

 

V parnom hrnci ETA Calderon Vital pripravíte jedlo pre celú rodinu, mäso či ryby s prílohou a zeleninou, alebo s dezertom, myslite však na to, že sa všetky suroviny nevaria rovnako dlho a podľa toho je potrebné ich do hrnce skladať.