Varte chytro

Varte chytro

Že zdravé varenie nemôže byť dobré? Ale kdeže. Máme pár chytrých návodov na dokonale zdravé dobroty pre všetkých doma.

Veľmi dobre viete, že zdravé varenie už neznamená iba zeleninový šalát a polievku na chudnutie. Ako to ale vysvetliť ostatným doma? Viete čo? Najlepšie je nevysvetľovať nič. Jednoducho sa pustite do skvelých jedál. Nikto predsa nemusí vedieť, že hranolky sú urobené iba na kvapke tuku, a že tá dokonalá sviečková je rýchle jedlo z hrnca, že nie? 

Tajomstvom dobrých kuchárok je okrem dobrých surovín tiež to, že dokážu kúzliť s časom. Zatiaľ čo kedysi maminy vypravili všetkých do práce a do školy a mali celé dopoludnie na to, aby uvarili dobrý obed, dnes už žijeme úplne inak. Z varenia sa stáva skôr sviatok, dlhé a zložité pokrmy si nechávame na víkend alebo na slávnostné príležitosti a v kuchyni sa väčšinou zíde celá rodina.  

Čokoládové tyčinky na desiatu vymeňte za domáce dobroty

Ak ale nestihnete navariť, končí to väčšinou tak, že si na desiatu dáte čokoládovú tyčinku a kávu, na obed menu z reštaurácie a večer stihnete ešte kebab alebo čínu z dovozu. Je to rýchle, dobré a čas od času to určite neškodí. Ale. 

Predstavte si, že máte doma šikovných pomocníkov, ktorí vám s prípravami jedál pomôžu. Na desiatu tak môžete mať každý deň domácu celozrnnú žemľu s tvarohovou nátierkou, na obed krémovú polievku a na večeru glazované kura so zeleninou alebo pokojne aj domácu paellu. Stačí iba vybaviť kuchyňu takými spotrebičmi, ktoré ušetria čas a dovolia vám variť kedykoľvek sa vám to hodí bez veľkých príprav. 

Ako teda vyzrieť na chytré varenie? Skúste tento rok zaradiť do svojho denného režimu pár zásad. Uvidíte, že sa za pár týždňov stanú vítanou rutinou. 

  • nevynechávajte raňajky, desiatu, obed ani večeru, 
  • chystajte si desiaty aj obedy doma, 
  • jedzte ovocie, zeleninu, nátierky alebo domáce krekry, 
  • varte si domáce jedlo, kedykoľvek to je možné, 
  • vyskúšajte domácu pekáreň a domáce pečivo, 
  • nahraďte smaženie na panvici varením v pare, kedykoľvek je to možné, 
  • vymeňte prílohy za zeleninu (tepelne spracovanú alebo šaláty).  

 ETA TIP: Jesť zdravo a vyvážene nie je žiadna veda. Nemusíte byť zásobení exotickými potravinami, kilami proteínového prášku či iných doplnkov. Stačia základné potraviny, z ktorých vytvoríte vyvážený a chutný jedálniček. Inšpirujte sa tým našim.

Vybavte si kuchyňu spotrebičmi, ktoré varia za vás

Uvidíte, že držať sa týchto pravidiel nie je vôbec ťažké. Stačí ich mať na pamäti. Dobre vybavená kuchyňa vám navyše pomôže všetky tieto zásady dodržovať. Začať môžete napr. s varným robotom Leonardo, ktorý si pamätá vaše obľúbené recepty (alebo vám ponúka nové) a včas vás upozorní na suroviny, ktoré je potrebné pridať alebo spracovať. Proste ich iba nachystajte a riaďte sa jeho pokynmi. Krémové polievky, omáčky, mäso a dezerty môžete robiť priamo v ňom a podľa jeho pokynov. Medzitým pokojne môžete robiť s deťmi úlohy alebo si dať šálku kávy.

Okrem varného robota odporúčame mať v kuchyni domácu pekáreň. Jednak si domáce pečivo veľmi rýchlo zamilujete, jednak vám pomôže tiež rýchlejšie vykysnúť cesto alebo pripraviť domáci jogurt. A tiež budete dobre vedieť, z akých surovín a v akom množstve vaše domáce výrobky sú. Žiadne skryté tuky, cukry alebo dochucovadlá.

Pre tých, ktorí majú doma zarytých „tukožrútov“, ktorí nedajú dopustiť na mastnú slaninu, rezeň s hranolkami alebo zemiakové lupienky, máme malý profesionálny tip. Vymeňte klasickú fritézu za teplovzdušnú fritétu ETA Formio, ktorá dokáže pracovať aj s lyžičkou oleja. Uvidíte, že nikto nič nepozná.

Podobne je to aj s prípravou zeleniny a mäsa. Kto ešte nevyskúšal hrniec na varenie v pare, je najvyšší čas. Zelenina, ovocie, mäso a ryby zostanú šťavnaté a krehké, plné skutočných chutí. Nie je potrebné ich následne veľmi dochucovať, soliť ani podlievať maslom. Sú totiž svieže a dobré.

Medzi chytré vybavenie kuchyne patrí tiež ryžovar ETA Granello. Jeho veľkou výhodou je, že udržuje hotové pokrmy teplé, takže nevadí, keď niekto príde ku stolu neskôr. Okrem ryže dokáže pripraviť tiež strukoviny, polievky alebo cereálie. To preto, že veľmi dobre vieme, že vaša kuchyňa nie je nafukovacia. Ak ste sa až doteraz vyhýbali šalátom z čiernej šošovice, mungo fazuliam alebo cíceru kvôli dlhej príprave, môžete sa do nich s radosťou pustiť. Ryžovar vám s nimi rád pomôže.

 ETA TIP: Spokojnosť niekedy nemusí závisieť od veľkých vecí. Často stačí naozaj maličkosť, ktorá vám rozjasní deň a zlepší náladu. Vďaka týmto jednoduchým desiatim krokom sa budete cítiť lepšie.