Celozrnný chlieb s bylinkovým maslom

Celozrnný chlieb s bylinkovým maslom

 

1 peceň

 

75 minút + doba kysnutia;

Nie je nad krajec čerstvého chleba. Tento recept je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí s pečením chleba iba začínajú. Peceň krásne vypadá, výborne chutí a nepotrebujete kvások. O vykysnutie sa postará droždie a jablkový ocot. Čerstvo mleté zrno má výraznejšiu chuť a vôňu, v mlynčeku na obilie v robote ETA Gratus si môžete upraviť hrubosť mletia, a tak meniť štruktúru cesta podľa chuti. Voňavý chlieb chutí fantasticky s maslom z čerstvých byliniek.

Suroviny:

CHLIEB

360 g špaldy

75 g pšenice

215 g žita

1,5 lyžičky sušeného droždia

1 lyžice rasce

1,5 lyžičky medu

2 lyžičky soli

1,5 lyžice jablkového octu

3 lyžice olivového oleja

380 ml vlažnej vody

semienka podľa chuti (dyňové, sezamové, ľanové, konopné, chia)

hladká múka na pomúčenie

 

MÁSLO

250 g masla

1 hrsť čerstvých byliniek (hladkolistý petržlen, pažítka, koriander, pár lístkov mäty a bazalky...)

1 lyžička soli

 

robot ETA Gratus s príslušenstvom mlynček na obilie a hnetací hák

potravinárska fólia

papier na pečenie
plech na pečenie  

Postup:

1. Maslo nechajte povoliť na izbovú teplotu, po vytiahnutí z chladničky to trvá zhruba 30 minút.

 

2. Špaldové zrno, pšenicu a 145 g žita nameľte na mlynčeku na obilie na kuchynskom robote ETA Gratus najemno, mletie bude potrebné niekoľkokrát zopakovať. Múku preosejte do misy. Zvyšné žitné zrno nameľte nahrubo a prisypte do misy.

 

3. Pridajte droždie, rascu, med, soľ, jablkový ocot, olej a vodu a vypracujte redšie, takmer nelepivé cesto. Dobre to pôjde pomocou hnetacieho háku na najnižšej rýchlosti. Zakryte misu čistou utierkou a nechajte cesto v teple kysnúť, až zdvojnásobí svoj objem. Trvá to spravidla 45–60 minút. Počas kysnutia cesto na pomúčenom vale niekoľkokrát prepracujte. Kvasnice majú radi vzduch, a pokiaľ necháte cesto v mise len tak kysnúť, jeho povrch po chvíli oschne a cesto stratí možnosť sa rozpínať.

 

4. Medzitým pripravte bylinkové maslo. Bylinky nasekajte nadrobno a vmiešajte so soľou do masla. Vtlačte ho do mištičky, alebo vytvarujte valček, zabaľte do potravinárskej fólie a uložte stuhnúť do chladničke.

 

5. Z vykysnutého cesta vytvarujte bochník, položte ho na plech vyložený papierom na pečenie a posypte obľúbenými semienkami. Na povrchu ho mierne narežte do kríža a nechajte ešte 30 minút dokysnúť. Trúbu predhrejte na 220 °C.

 

6. Chlieb pečte 15 minúť, stiahnite teplotu na 180 °C a ešte pol hodiny dopečte. Či je chlieb správne prepečený, zistíte sluchom. Poklepte ho a pokiaľ znie duto, je hotový a môže z trúby von. Nechajte ho úplne vychladnúť a podávajte s bylinkovým maslom.