Dyňová polievka

Dyňová polievka

 

4 porcie

 

40 minút

Čím viac obľúbenejšia jesenná polievka žiari svojou farbou aj hodvábnou konzistenciou. Existuje mnoho možností úprav tohoto jednoduchého receptu, od prostého povarenia dyne vo vývarecez použitie rôznych korení a bylín. Vďaka kokosovému mlieku získa ľahko ázijský nádych, kľudne si ju přiostříte chilli papričkou a strúhaným zázvorom. A pokiaľ máte dostatok miesta na uskladnenie dyni, môžete si polievku variť celý rok.

Suroviny:

600 g maslová dyňa

2 strúčiky cesnaku

lyžice slnečnicového oleja

1 pomaranč

500 ml vody alebo zeleninového vývaru

500 ml kokosového mlieka

2 lyžice olivového oleja

1 hrsť čerstvej šalvie

soľ

 

robot ETA Gratus s príslušenstvom sklenený mixér

alebo stolný mixér ETA Vital Blend

hrniec

škrabka

panvica

Postup:

1. Dyňu olúpte, zbavte semienok a dužinu nakrájajte na malé kúsky. Cesnak olúpte a nasekajte nadrobno. V hrnci rozohrejte slnečnicový olej, vsypte dyňu a cesnak a orestujte ich dozlata, zhruba 2 minúty.

 

2. Medzitým vytlačte z pomaranča šťavu, vydlabte dužinu a nakrájajte ju na kúsky. Vsypte ju k dyni, prilejte šťavu a vodu alebo vývar, priklopte pokrievkou a varte zhruba 20 minút domäkka.

 

3. Nechajte mierne schladnúť a rozmixujte v robote Gratus alebo v mixéri Vital Blend dohladka. Prilejte späť do hrnca, vlejte kokosové mlieko, premiešajte, osoľte podľa chuti a prehrejte.

 

4. V panvici rozohrejte olivový olej a opečte v ňom lístky šalvie do chrumkava. Ozdobte nimi polievku.