Moravský vrabec

Moravský vrabec

 

4 porcie

 

140 minút

Moravský vrabec patrí bezpochyby medzi najobľúbenejšie české jedlo. Šťavnaté pečené mäso, sladkokyslá kapusta a žemľová knedľa tvoria dokonalú súhru chutí. Príprava mäsa nie je zložitá a výsledok rozhodne stojí zato. A s pohárom správne vychladeného piva chutí ešte lepšie.

Suroviny:

600 g bravčového pleca

1 lyžička drvenej rasce

2 cibule

6 strúčikov cesnaku

2 bobkové listy

1 lyžica hladkej múky

soľ a čerstvo mleté korenie

 

ETA Pečenka

Postup:

1. Mäso očistite a nakrájajte na kocky zhruba 3 x 3 cm. Ľahko osoľte, okoreňte, posypte rascou a vložte do nádoby pečenky. Cibuľu olúpte, nakrájajte na kolieska a spoločne s prelisovaným cesnakom pridajte k mäsu. Všetko dôkladne premiešajte, zakryte vekom a postupne opekajte zo všetkých strán pokiaľ sa mäso krásne nezatiahne.

2. Podlejte vodou, pridajte bobkový list a prikryté vekom nechajte piecť zhruba 2 hodiny. Behom pečenia mäso občas polievajte vypečenou šťavou.

3. Akonáhle je mäso mäkké, rozmiešajte v troške studenej vody (zhruba 3 lyžice) múku, prilejte ju k omáčke, premiešajte a ešte aspoň 10 minút povarte do zhustnutia.