Zapečené toasty s orechovou mrvenicou

Zapečené toasty s orechovou mrvenicou

 

8 porcií

 

45 minút + chladnutie

Francúzi sú majstri zužitkovania surovín do posledného kúska a tento recept je toho dôkazom. Pokiaľ vám ostane toastový chlieb, zapečte ho na sladko a ozdobte orechovou mrvenicou a vykúzlite božské raňajky alebo desiatu.

 

Suroviny:

12 plátkov toastového chleba
5 vajec
450 ml mlieka
75 g krupicového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
2 lyžice brandy
štipka soli
75 g masla
50 g orechov (mandle, vlašské, pekanové)
50 g trstinového cukru
1 lyžica mletej škorice
kyslá smotana na podávanie
javorový sirup na podávanie

ETA Pečenka
ETA Vital Blend 

Postup:

1. Toastový chlieb pokrájajte na kocky a vložte do nádoby pečenky. Vajcia, mlieko, krupicový cukor, vanilkový extrakt, brandy a soľ vyšľahajte metličkou a pomaly prelejte cez pokrájaný chlieb. Zľahka premiešajte, aby všetky kocky nasiakli vaječnou zmesou.

2. Vychladené maslo nakrájajte na kocky a spoločne s orechmi, trstinovým cukrom a škoricou rozmixujte na mrvenicu. Prácu vám uľahčí stolový mixér Vital Blend. Uložte ju na 20 minút vychladnúť do chladničky.

3. Na chlebovú zmes rovnomerne navrstvite mrvenicu a pečte zhruba 30 minút. Strážte povrch mrvenice, aby príliš nestmavol. Pomocou špajdle sa uistite, že je koláč správne prepečený (špajdľa by po vytiahnutí mala byť čistá bez stopy vaječnej zmesi).

4. Pred podávaním nechajte 15–20 minút vychladnúť. Ozdobte kopčekom kyslej smotany preliatej javorovým sirupom.