Vinná klobása

Jednu točenú prosím!

 

5 kg klobásky

 

120 min.

Ingrediencie:

1,5 kg   hovädzie plece
0,75 kg   bravčové plece
0,75 kg   bravčová krkovička
40 g   soli
1 lyžička   bieleho korenia
1/2 lyžičky   muškátového kvetu
1/2 lyžičky   muškátového oriešku
    citrónová kôra z 1 citróna
8-10 ks   bieleho toustového chleba
350 ml   mlieka
250 ml   suchého bieleho vína
1 l   ľadovej vody
4 - 6 m   namočené črevá (bravčové alebo baranie)

 

Postup:

  1. Mäso očistite a nakrájajte na kocky 2 x 2 cm. Tučné mäso oddeľte od chudého, posoľte a dajte vychladnúť do chladničky, najlepšie na 1 deň. Toastový chlieb nakrájajte a namočte vo víne. Chudé mäso, žemle, korenie a mlieko pomeľte spolu dvakrát v mlynčeku. Tučné mäso pomeľte iba raz. Všetky suroviny zmiešajte pomocou miešacej metly. Za stáleho miešania pridávajte toľko ľadovej vody, koľko hmota pojme. 
  2. Črevá natiahnite na nadstavec určený k plneniu údenín, na konci uviažte uzol. Násypku naplňte mäsom a spustite chod na nízke otáčky a zároveň pridržiavajte črievo tak, aby sa odvíjalo optimálne naplnené (nie príliš). Naplnené črevo stáčajte na pracovnej ploche do kruhu, zhruba 5cm od konca čreva vypnite plnenie a snímte ho z nadstavca. Na konci urobte uzol. Klobásky môžete iba efektne stočiť do slimáka, prípadne prepichnúť špajdľov, aby držali tvar. 
  3. Klobásky prehrievajte 15 až 20 minút vo vode, ktorá má 70 - 75 °C. Potom ich zchlaďte v ľadovej vode. Potom ich osušte. Takto pripravené klobásky môžete opiecť na panvici či grile, alebo zamraziť do zásoby.