Zemiaková polievka s pohánkou

Hustá chalupárska a zdravá

 

6 porcií

 

60 minút

Ingrediencie:

2 hrste   sušených húb
50 g   masla
50 g    pohánkovej múky
50 g    pohánkovej lámanky
2 l    vývaru
3   veľké zemiaky
1   veľká mrkva
štvrtina   zeleru
1   cibuľa
1   menší petržlen
    soĺ a korenie, majoránka
1   vajce
2 strúčiky   cesnaku

 

Postup:

  1. Na mlynčeku zomeľte nahrubo pohánku na lámanku a najemno na pohánkovú múku. Mrkvu nakrájajte na kolieska, zeler a petržlen na rezance, zemiaky na kocky. Huby dajte do hrnčeka s vodou. 
  2. Na lyžici masla orestujte najemno nakrájanú cibuľu a zeleninu do mäkka. V dostatočne veľkom hrnci rozpustite maslo a opražte na ňom na miernom plameni múku (zhruba 3-4 minúty), potom po častiach za stáleho miešania prilievajte vývar. Pridajte zemiaky, huby spolu s vodou a orestovanú zeleninu, osoľte, okoreňte, pridajte pretlačený cesnak a majoránku. Varte na veľmi miernom plameni 20 - 30 minút.  
  3. Polievku dochuťte podľa potreby. Rozšľahané vajce za stáleho miešania prelievajte tenkým pramienkom do polievky. Vypnite sporák a pridajte lámanku. Nechajte dôjsť zhruba 20 - 30 minút a podávajte. Pokiaľ je potrebné, prihrejte, ale nevarte.