Žihľavové lasagne

Lasagne na zeleno

 

4 porcie

 

100 minút

Ingrediencie:

330 g   hladkej múky
2   vajcia
50 g    žihľavy (alebo špenátu)
400 g    bravčové plece
200 g    mrkvy
200 g    petržlenu
200 g    zeleru
200 g    cibule
200 g    drvených paradajok
3 strúčiky   cesnaku
250 ml   smotany
200 ml   mlieka
200 g    nivy

 

Postup:

  1. Umyté žihľavové listy varte 10 minút, potom ich sceďte a rozmixujte v mixéri. Už vychladnutú zmes spoločne s múkou a vajciami vypracujte do cesta s pomocou hnetacieho háku. Nechajte robot pracovať aspoň 10 minút. Cesto zabaľte do fólie a nechajte odpočívať v chladničke 30 minút.  
  2. S pomocou mlynčeka na mäsa so stredne hrubou mlecou doštičkou nameľte mäso a koreninovú zeleninu, cibuľu a cesnak. Namleté mäso so zeleninou opečte v hrnci na rozpálenom oleji, osoľte, okoreňte a pridajte drvené paradajky. Nechajte 10 minút povariť a podľa potreby podlejte vývarom alebo vodou. Dochuťte oreganom.
  3. V hrnci prevarte smotanu s mliekom a nivou. Omáčku rozmixujte v mixéri dohladka. Odpočinuté cesto rozdeľte na tri diely a rozváľajte s pomocou nadstavca na váľanie cesta. Zapekaciu misku vyložte cestom a naňho postupne vrstvite mäsovú zmes, syrovú omáčku, lasagne a vrstvy opakujte. Pečte v rúre 50 až 60 minút.