Hlivový guláš

Hlivový guláš

4-6 porcií

 


 

Hliva je bez pochýb veľmi prospešnou ingredienciou, ktorá sa využíva aj vo forme doplnku stravy. Pilulka vášmu telu síce prospeje, ale ešte viac svoje telo a predovšetkým zmysly potešíte tanierom hlivového guláša. Zavonia pod nosom, zahreje všade po tele a bruško bude pekne plné.

Suroviny:

4 cibule
5 lyžíc repkového oleja
500-600 g hlivy ustricovej
2 lyžičky rajčinového pretlaku
1,5 lyžice mletej papriky (môže byť mix sladkej a údenej)

2 bobkové listy
1/2 lyžičky mletej rasce
1,2 l zeleninového vývaru
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
1/2 hrnčeka vody
2 lyžice hladkej múky 
1/2 plechovky sterilizovaného cícera alebo 120 g vareného (môžete nahradiť fazuľami)

Postup:

1. Cibuľu nakrájajte nadrobno. V širokom hrnci rozohrejte olej a cibuľu pozvoľna za občasného miešania opekajte dohneda. Nie však príliš, aby sa cibuľa nespálila a nezhorkla.
2. Hlivu nakrájajte na plátky. Vsypte do hrnca a miešajte asi 2 minúty.
3. Do hrnca pridajte pretlak, papriku, bobkový list, mletú rascu a restujte – miešajte asi minútu. Zalejte vývarom, osoľte a okoreňte a pozvoľna varte 20-25 minút.
4. Vo vode rozmiešajte múku a vlejte do guláša. Za občasného miešania pozvoľna varte 15-20 minút.
5. Nakoniec do hrnca pridajte prepláchnutý, scedený cícer a krátko varte.
6. Pred servírovaním môžete posypať nakrájanou červenou alebo jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou. Ako prílohu môžete servírovať čerstvé pečivo, knedľu, ryžu alebo bulgur.

Tip: Guláš môžete dochutiť tiež cesnakom, pokiaľ ho máte v obľube. 2 najemno nakrájané strúčiky pridajte v 3. kroku, kedy do hrnca pridávate pretlak a korenie.
Namiesto cícera môžete použiť nielen fazule, ale napríklad tiež tofu (prírodné alebo údené), tempeh alebo seitan.