Kefírový koláč s kaki a pistáciovou mrveničkou
Kaki ešte „donedávna“ patrilo k nie tak úplne tradičným druhom ovocia na našom stole. A preto ešte rad z nás nevie, ako výborne sa hodí do pečených múčnikov. Skúste napríklad obľúbený kefírový koláč v tomto netradičnom prevedení s kaki a pistáciovou mrveničkou. Pistácie môžete príp. vymeniť za plátky mandlí.
Suroviny:
3 menšie kaki
2 vajcia
1 hrnček cukru
500 ml kefíru (2 hrnčeky)
130 g oleja (1/2 hrnčeka)
320 g polohrubej múky (2 hrnčeky)
1 kypriaci prášok do pečiva
nastrúhaná kôra z 1 citróna
malá štipka soli
maslo a hrubá múka na vymazanie a vysypanie formy alebo papier na pečenie
Mrvenička:
50 g masla (1/5 kocky)
50 g pistácií, nasekaných nadrobno (väčšia hrsť)
60 g cukru (1/3 hrnčeka)
60 g polohrubej alebo hrubej múky (1/2 hrnčeka)
Postup:
1. Kaki ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky.
2. Formu na pečenie vytrite maslom a vysypte hrubou múkou alebo vyložte papierom na pečenie.
3. Vajcia našľahajte s cukrom (pomocou metly na šľahanie). Do misy prilejte kefír, olej a dobre premiešajte.
4. Vo vedľajšej mise premiešajte múku, kypriaci prášok, nastrúhanú citrónovú kôru a malú štipku soli.
5. Sypkú zmes dôkladne prešľahajte s tekutou kefírovou, aby sa ingrediencie dobre prepojili.
6. Cesto nalejte do pripravenej formy. Posypte kúskami kaki.
7. Rukami premiešajte ingrediencie na mrveničku a povrch koláča posypte.
8. Pečte pri 180 °C 35-40 minút.