Pizza muffiny

Pizza muffiny

12 kusov

 


 

Pre milovníkov netradičného pohostenia a pizze prinášame tento recept 2 v 1. Cesto totiž môžete využiť na prípravu vynikajúcej pizze v tradičnom poňatí, ale takisto ho môžete stočiť, nakrájať na kúsky a upiecť z neho skvelé pizza muffiny s náplňou podľa vašej chuti a fantázie.

Ingrediencie na 12 kusov:

Cesto:
300 g hladkej múky + na podsypanie
1 lyžička soli
180 ml vlažnej vody
7 g sušeného droždia
½ lyžičky cukru
3 lyžice olivového oleja
Olej na vymastenie formy alebo košíčky z voskovaného papiera/papiera na pečenie


Na potretie:
130 g pasírovaných rajčín
2 lyžičky paradajkového pretlaku
1 strúčik cesnaku alebo 1 lyžička sušeného
1 lyžička oregana (sušeného alebo čerstvého)
½ lyžičky tymianu (sušeného alebo čerstvého)
Môžete pridať aj trochu bazalky
Štipka soli


Na obloženie:
150 g šunky
5 – 7 šampiňónov
200 g mozzarelly
Hrsť nakrájaných olív

Postup:

1. V miske zmiešajte múku so soľou.
2. Vo vedľajšej miske alebo pohári zmiešajte vlažnú vodu s droždím a cukrom. Tekutinu nalejte do múky. Pridajte olej a spracujte cesto. Použite hnetací hák. Cesto nechajte miesiť 10 minút. Potom misu zakryte fóliou a cesto nechajte kysnúť 1 hodinu.
3. Medzitým si pripravte náplň. Na potretie zmiešajte pasírované paradajky s pretlakom, prelisovaným alebo sušeným cesnakom, bylinkami a soľou. Šunku nakrájajte nadrobno. Šampiňóny nakrájajte na tenké plátky. Mozzarellu nastrúhajte nahrubo alebo natrhajte na malé kúsky.
4. Cesto vyklopte na pomúčenú dosku, krátko ho prepracujte a rozvaľkajte na obdĺžnik dlhý asi 45 cm a široký cca 28 cm. Plát potrite rajčinovou zmesou, pričom jeden pozdĺžny okraj nechajte voľný asi 3 cm. Na rajčinovú passatu rozprestrite šunku, šampiňóny, mozzarellu a olivy. Všetko stočte do rolády smerom k voľnému suchému okraju.
5. Formu na muffiny dobre vytrite olejom. Ak si nie ste istí nepriľnavosťou formy, môžete jamky pre istotu vyložiť papierom na pečenie alebo košíčkami z papiera na pečenie. Plech ešte odporúčame položiť na klasický rovný plech, pretože pri pečení vyteká veľa syra, ktorý môže nakvapkať na dno rúry a pripáliť sa.
6. Roládu nakrájajte na 4 – 5 cm dlhé kúsky, ktoré sa zmestia ideálne mierne pod okraj formy na muffiny. Jednotlivé kúsky rolády vložte do jamiek vo forme.
7. Pečte pri 200 °C cca 25 – 30 minút.
8. Po upečení nechajte krátko vychladnúť a potom opatrne vyberte z formy. Ak máte cesto v košíčkoch, môžete ho nechať vychladnúť dlhšie, ale aj tak ho po chvíli vyberte, aby sa muffiny nezaparili. Ak ste piekli priamo vo forme bez vystielania, je lepšie ich vybrať čo najskôr, než syr stuhne a prilepí sa na formu. Muffiny nechajte vychladnúť na mriežke.