Teplovzdušná fritéza: ako vyprážať zdravšie?

Teplovzdušná fritéza: ako vyprážať zdravšie?

Chrumkavé zemiakové hranolky, vyprážaný syr upečený dozlatista, šťavnaté kuracie rezne. Napriek tomu, že fritovanie nepatrí k najzdravším spôsobom prípravy jedál, sú práve tieto dobroty to, prečo si vyprážanie veľmi neradi odpúšťame. Máme pre vás ale dobrú správu. Vďaka teplovzdušným fritézam to ide oveľa zdravšie. Chrumkavé rezne zostanú dokonalé a navyše ju môžete využiť tiež na ohrievanie jedál alebo na pečenie. Neveríte?

Oproti klasickým fritézam, v ktorých sa pokrmy pripravujú v olejovom kúpeli, teplovzdušné fritézy pracujú s prúdiacim vzduchom, ktorý je zvlhčený iba malým množstvom oleja alebo tuku. Horúci vzduch vo fritéze pravidelne cirkuluje, neprepaľuje sa a vďaka chytrým konštrukciám fritéz nepripaľuje ani pripravované jedlá. 

Klasická fritéza vs. teplovzdušná fritéza

Ako to funguje?

Teplovzdušná fritéza má vo vnútri vyhrievacie teleso a ventilátor. Vzduch ohriaty na teplotu od 80 °C do 200 °C vďaka ventilátoru prúdi rovnomerne vo vnútri fritézy a smaží jedlo svojím prúdením. Potraviny sa tak vypražia rovnomerne a nepripaľujú sa. Na to, aby boli chrumkavejšie, stačí pridať pár kvapiek oleja. 

Prúdenie horúceho vzduchu má okrem úspory tuku a zdravšieho smaženia ešte jednu veľkú výhodu. Teplovzdušnej fritéze môžete bez obáv zveriť ohrievanie jedál alebo dokonca pečenie a grilovanie. 

Čo sa dá pripraviť v teplovzdušnej fritéze? 

  • hranolky zemiakové alebo zeleninové, krokety, americké zemiaky,
  • vyprážané syry alebo rezne,
  • cibuľové krúžky,
  • rybie prsty alebo obaľované ryby, losos,
  • zeleninové chipsy,
  • tortové korpusy,
  • muffiny,
  • slané a sladké koláče,
  • grilované kuracie krídla alebo kura,
  • veľa ďalších vecí.

S teplovzdušnou fritézou môžete pripravovať diétnejšie jedlá, ktoré sú vhodné aj pre deti alebo pre tých z rodiny, ktorí majú citlivejšie zažívanie. Okrem minima použitého tuku si totiž môžete vybrať aj to, aký typ oleja alebo tuku na vyprážanie použijete. Okrem klasického repkového alebo slnečnicového oleja to môže byť olej olivový, kokosový alebo napr. sezamový. Pretože nie je potrebné veľké množstvo oleja a navyše ho nemusíte rozohrievať na veľkú teplotu, môžete vybrať aj zdravšie oleje s nižším dymovým bodom, teda teplotou, kedy sa začne prepaľovať. Ako vybrať olej na smaženie sa dočítate v našom článku

 

5 dôvodov, prečo vymeniť klasickú fritézu za teplovzdušnú

1.    Vyprážate zdravšie a bez zápachu
Snáď najväčšou výhodou teplovzdušných fritéz je to, že môžete pripravovať pokrmy zdravšie. Smaženie tu prebieha vďaka horúcemu vzduchu a príprava pokrmov vyžaduje iba pár kvapiek oleja. Navyše si môžete zvoliť olej sezamový alebo iný, takže varíte zdravšie. Veľkou výhodou je tiež to, že nemusíte vetrať nepríjemný zápach prepáleného oleja, ani ho potom likvidovať do zberných nádob na olej alebo znečisťovať odpady. 

2.    Dokáže aj ohrievať, grilovať a piecť
Okrem fritovania dokážu moderné teplovzdušné fritézy ohrievať pokrmy, ale poradia si tiež s pečením alebo grilovaním. Jediný prístroj na vašej kuchynskej linke tak obstojí pri mnohých úkonoch a ušetrí vám miesto. 

3.    Ušetríte čas – pri údržbe aj nahrievaní
Vďaka ľahkej a rýchlej údržbe je teplovzdušná fritéza obľúbená snáď vo všetkých domácnostiach. Vnútorné povrchy sú z nepriľnavého materiálu a väčšina tekutiny sa odparí do odkvapovej nádoby, ktorú stačí opláchnuť. 
Teplovzdušné fritézy sa tiež oveľa rýchlejšie nahrievajú, takže nemusíte na nič čakať.  

4.    Bezpečné používanie
Pri každom fritovaní v klasickej fritéze je niekde vzadu v každom z nás zapnutá kontrolka, ktorá hlási Pozor, vriaci olej! Teplovzdušné fritézy vás tejto obavy ľahko zbavia. 

5.    Bez prepáleného tuku
Pre stravu je úplne nevhodný prepálený tuk, ktorý vzniká v klasických olejových fritézach. Vďaka horúcemu vzduchu varíte zdravšie a bez strachu z karcinogénov, ktoré pri prepaľovaní oleja vznikajú.

Ako vyberať teplovzdušnú fritézu? 

Zamyslite sa nad tým, aké veľké porcie jedál budete vo fritéze pripravovať a podľa toho zvoľte objem nádoby na smaženie. Pre štvorčlennú rodinu si pohodlne vystačíte s nádobou s objemom do 4 litrov.

Moderná teplovzdušná fritéza by mala mať praktický časovač, nádobu na odkvapkávanie, ktorá sa dá jednoducho oddeliť od zvyšku prístroja, tepelne izolované držadlo, protišmykové nožičky a plynulé nastavenie teploty. 

Elegantným riešením je napr. teplovzdušná fritéza ETA Formio, ktorá sa vďaka svojmu dizajnu bude vynímať na vašej kuchynskej linke.