Pizza Margherita takmer bez práce

Pizza Margherita takmer bez práce

3 pizzy

40 minut + kysnutie

Najklasickejšia talianska pizza dostala meno podľa kráľovnej Markéty Savojskej, ktorá ochutnala plát cesta obložený paradajkami, mozzarellou a bazalkou v roku 1889 v Neapole. Okamžite si túto kombináciu pripomínajúcu taliansku vlajku zamilovala. Chrumkavú pizzu si môžete pripraviť aj doma, aj keď vám v kuchyni nestojí obrovská pec na pizzu. Základom je dobre vykysnuté pružné cesto, ktoré vyvaľkáte do tenkého plátu a obložíte tým, čo máte radi. A potom šup s tým do vyhriatej rúry. Cesto si môžete pripraviť až dva dni vopred – potrebuje si oddýchnuť v chladničke na 12 až 48 hodín. Začnú sa v ňom štiepiť cukry, bielkoviny a tuky, cesto bude jemnejšie, chrumkavejšie a chutnejšie.

Suroviny:

Cesto

250 ml vlažnej perlivej vody
21 g čerstvého droždia
1 lžíce extra panenského olivového oleja
500 g hladkej múky + na posypanie
5 g soli

pekáreň ETA Duplica Vital Plus

Obloha

2–3 mozzarelly (à 125 g)
300 g krájaných konzervovaných paradajok
soľ podľa chuti

krupicový cukor podľa chuti
1 hrsť lístkov bazalky
extra panenský olivový olej na pokvapkanie

Postup:

  1. Do nádoby pekárne s veľkými hákmi na miesenie vlejte vlažnú vodu, rozdrobte do nej droždie a opatrne premiešajte lyžicou. Prilejte olivový olej, prisypte múku, osoľte a zapnite program 10 - Cesto.
     
  2. Po skončení programu cesto vyklopte na mierne pomúčenú dosku. Zľahka ho premieste a rozdeľte na tri rovnako veľké kúsky. Každý zabaľte do potravinárskej fólie a uložte na 12 hodín do chladničky.
     
  3. Cesto vytiahnite a nechajte dôjsť na izbovú teplotu, trvá to zhruba 30 minút. Medzitým pripravte oblohu. Mozzarellu nakrájajte na plátky. Paradajky rozmixujte na pyré, osoľte, zľahka doslaďte cukrom a pokvapkajte olivovým olejom.
     
  4. Rúru rozohrejte na 200 ° C. Odpočinuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske do kruhu, potrite paradajkovou omáčkou, navrch poukladajte syr a lístky bazalky, pokvapkajte olivovým olejom a pečte vo vyhriatej rúre približne 15-20 minút dozlatista.