Netradičné využitie pečenky

Netradičné využitie pečenky

Slávy sa Pečenka dočkala hneď dvakrát – po prvýkrát v roku 1962, keď ju ETA predstavila a v roku 2014 pri obnovení výroby. Praktický štvorcový tvar a sklenená pokrievka, vďaka ktorej môžete pozorovať, čo sa deje vo vnútri zostali, pribudli však nové možnosti využitia.

Pečenka je elektrický hrniec na pečenie, ktorý funguje ako rúra, ale dokáže byť až o 80 % úspornejší, pretože potrebuje nižší príkon a zahrieva menší priestor. Pohodlne v nej pripravíte jedlo pre štvorčlennú rodinu alebo iba pre dvoch. Hodí sa nielen do malých kuchýň, kde nie je miesto pre rúru, ale aj na chalupu, do obytného prívesu, na kempovanie alebo napr. aj na internát. Pripravíte v nej totiž skoro všetko. Vedeli ste, čo všetko vie?

Pečenie

Na to mysleli konštruktéri už pri vývoji prvého prototypu. Terajšie modely majú nádobu z teflonu a do najväčšej verzie ETA Pečenka Max sa vojde celé kura aj so zemiakmi. Upečiete v nej mäso, ryby, zeleninu, prílohy a múčniky. Na bábovku využite stredovú formu na múčniky, vďaka ktorej získa charakteristický kruh uprostred v netradičnom štvorcovom prevedení.

Výborne z Pečenky chutí aj pečená ryba so zeleninou , zapečená zelenina, živánske pečené mäso , musaka inšpirovaná gréckou kuchyňou alebo špirálová torta.

Dusenie

Dlhé pomalé pečenie a dusenie vo vlastnej šťave zaistí mäsu šťavnatosť a prepojenie chutí. Využiť ho však môžete aj pri príprave marmelád a zaváranín.

Vďaka Pečenke si budete môcť pochutiť aj na dusenom hovädzom .

Varenie

Pokiaľ podlejete suroviny dostatkom tekutín, uvaria sa do excelentnej mäkkosti. V Pečenke tak môžete variť polievky, mäsové a zeleninové jedlá z jedného hrnca a kompóty. Pripraviť si tak môžete aj nálev na nakladané huby alebo kyslú kapustu. V Pečenke si môžete uvariť aj skvelú zemiakovú polievku s pohánkou, vynikajúcu toskánsku zeleninovú polievku a zdravú rybaciu polievku .

Grilovanie

Na grilovacom rošte môžete v Pečenke opekať mäso, údeniny, ryby, zeleninu a ovocie rovnako ako na grile, aj keď vonku prší. Vďaka cirkulácii vzduchu sa potraviny prepečú rovnomerne zo všetkých strán a zostanú tak šťavnaté. Drobné kúsky môžete napichnúť na špízovú ihlu z nerezovej ocele, hodí sa na mäsové a zeleninové špízy aj na grilované ovocie ako netradičný dezert.

Ďalej vám určite zachutí burger s bylinkovým maslom , vegetariánske burgery alebo pastiersky koláč.

Rozmrazovanie

Áno, aj to Pečenka zvládne. Môžete v nej upiecť či uvariť mrazené mäso, či zeleninu alebo ho iba rozmraziť pre ďalšie použitie. Dbajte iba na to, aby korenie bolo rovnomerne rozdelené na všetkých surovinách.

Ohrievanie

Pečenka rovnomerne udržuje optimálnu teplotu v nádobe, takže v nej môžete jedlo aj ohriať. Pokiaľ všetko nezjete, uložte jedlo vo varnej nádobe do chladničky a potom ho len ľahko podlejte vodou a za pár minút môžete večerať. Nezašpiníte tak žiadny riad navyše.