Grilovací špeciál: Pripravte si na grile netradičné pochúťky

Grilovací špeciál: Pripravte si na grile netradičné pochúťky

Tiež vás už nebaví grilovať stále to isté dookola? Steaky, syry a cukety sú výborná záležitosť, ale grilovacia sezóna je dosť dlhá na to, aby vám tieto špeciality zovšedneli. Máme pre vás dobrú dávku inšpirácie. Čo keby sme vám povedali, že si môžete pochutnať aj na grilovanom ovocí? Dozviete sa tiež, ako môžete pomocou grilu redukovať plytvanie jedlom. Navyše vám povieme, ako grilovať bez námahy. Tak rozpáľte gril a nebojte sa experimentovať!

Kúzlo kontaktného grilu

Začiatok grilovacej sezóny sa nezadržateľne blíži, ale večery budú ešte nejakú dobu pomerne chladné. Ak nechcete s grilovaním čakať až do leta, vyskúšajte kontaktné grily. Majú mnoho výhod, vďaka ktorým si ich zamilujete.

  • Môžete si vychutnať rýchlu prípravu bez zakladania ohňa alebo zdĺhavého predhrievania grilu.
  • Vďaka dvom grilovacím doskám sa jedlo rovnomerne prepečie, takže nemusíte neustále stáť pri grile a obracať suroviny.
  • Nepriľnavý povrch si obľúbia aj priaznivci zdravého stravovania. Grilujete s minimom pridaného tuku a maximálnou chuťou.
  • Grilované pochúťky nachystáte za každého počasia.
  • Grilovať môžete, nech už ste kdekoľvek, dokonca aj v centre veľkomesta.

S kontaktným grilom je grilovanie jednoduchšie, rýchlejšie a dostupné pre každého. U nás nájdete napríklad model ETA GrilChef.

Zvládne to aj váš sendvičovač?

Sendvičovače sa často spájajú len s prípravou zapekaných toastov, čo je veľká škoda. Majú totižto oveľa väčší potenciál, než si veľa ľudí myslí. A my vám hneď prezradíme, aké kúzla sa s niektorými kúskami dajú robiť!

Náš model ETA Sorento dokáže zázraky. Dostal totiž do vienka 6 druhov vymeniteľných nepriľnavých dosiek, na ktorých zvládnete nachystať vafle, lievance, detské koláčiky, panini, samozrejme spomínané toasty a čo je najlepšie – môžete na ňom dokonca aj grilovať!

Nech to bude znieť akokoľvek šialene, verte, že táto možnosť sa vám bude hodiť počas každodenného života. Ak sa radi stravujete zdravo, grilované mäso si môžete pripraviť za pár minút s minimom pridaného tuku. Skvele znie aj rýchle občerstvenie v podobe grilovanej zeleniny s dipom! V lete zas oceníte, že nemusíte stáť v tropických teplotách pri rozpálenom grile. A keď vás v chladných mesiacoch prepadne chuť na grilované dobroty, stačí len vytiahnuť Sorento a máte hotovo!

ETA TIP: Grilovanie v kontaktných griloch či sendvičovačoch je ideálne pre všetkých, ktorí nemajú radi charakteristickú dymovú chuť, ale nechcú si odoprieť grilované dobroty!

Prekvapte svoje chuťové poháriky

Čo patrí medzi vaše najobľúbenejšie grilované pochúťky? Vybavil sa vám ako prvý dobre prepečený steak, šťavnatý burger, roztápajúci sa syr alebo napríklad chrumkavá zelenina zo záhradky? Hoci ide o obľúbené lahôdky, grilovacia sezóna je pomerne dlhá a človek sa týmito dobrotami ľahko preje. Skúste preto tento rok experimentovať a skúšať netradičné špeciality.

Jedným z nečakane chutných tipov je grilované ovocie, ktoré ponúka bohatú a intenzívnu chuťovú paletu. Cukry z ovocia vďaka tepelnej úprave skaramelizujú a dodajú jedlu nový rozmer! Vyskúšajte napríklad grilované broskyne, z ktorých potom môžete pripraviť výbornú salsu. Tá sa perfektne hodí ku kuraciemu mäsu – a môžete podávať zmodernizovanú verziu kontroverznej českej retro klasiky (áno, máme na mysli kuracie s broskyňou). Rovnakým spôsobom sa dajú grilovať aj nektárinky. Niekoľko minút ich nechajte na grile a potom ich pridajte do rímskeho šalátu s fetou – táto osviežujúca pochúťka sa vám zíde najmä počas horúcich dní. Ďalšou pochúťkou je grilovaný ananás ako aj banán s čokoládou.

Tí, ktorí milujú pikantné jedlá, si možno obľúbia grilované jalapeños plnené čerstvým syrom. Marinované grilované tofu si vychutnajú nielen priaznivci rastlinnej stravy, ale aj mäsožravci. Ak chystáte grilovačku s priateľmi a chcete sa vyšantiť, urobte ju tentoraz napríklad v mexickom štýle – prekvapte ich napríklad domácou Frozen Margaritou a grilovanou quesadillou.

Nebojte sa objavovať nové chute a uvidíte, že sa v tejto grilovacej sezóne stanete majstrom grilu.

Neplytvajte, grilujte

Ak vám záleží na našej planéte a snažíte sa minimalizovať plytvanie jedlom, máme pre vás pár nápadov, vďaka ktorým ho aspoň trochu obmedzíte.

Pečivo, ktoré už nie je v najlepšej forme, určite nevyhadzujte! Chlieb použite na prípravu chrumkavého sendviča, staršie bagety poslúžia na provizórne panini a zázraky spravíte aj s nie práve čerstvými šiškami – vložte ich na pár minút do sendvičovača alebo na gril a budú chutiť, akoby ste ich priniesli teplé z obchodu.

A čo vy a pizza? Patríte do tímu, ktorý ju zje celú, alebo vám zostanú okraje? Ak patríte skôr do tej druhej skupiny, keď si nabudúce objednáte svoju obľúbenú pizzu, odrežte najprv okraje, a keď si pochutnáte na strede, urobte si grilované pizza chrumky! Pizzové kôrky, ktoré by inak skončili v koši, premeňte na grile na chrumkavé a chutné dobroty. Stačí ich posypať syrom, potrieť cesnakovým olejom alebo pridať bylinky a nechať na rozpálenom grile. Taliani by vás isto nepochválili, ale o malú chvíľku budete mať perfektnú desiatu či občerstvenie k vínu.

Podčiarknuté, sčítané

Nečakajte na leto a začnite grilovať už teraz. Vyskúšajte novú grilovaciu výbavu, postupy aj suroviny! Uvidíte, že ak popustíte uzdu svojej fantázii, môžete si vykúzliť gastronomický zážitok aj doma. Tak do toho. Prajeme vám dobrú chuť!