Arašidový cheesecake

Arašidový cheesecake

1 torta

180 minút

Ak je niečo typicky americké, tak je to cheesecake. Základom je tučný krémový syr, ktorý naozaj nikdy nenahradí žiadny tvaroh (nerobíme tvarohovú tortu, ale cheesecake) Verím, že kto do tejto doby nefandil podobným dezertom, tak si tento recept zamiluje. Recept vznikol v spolupráci s food bloggerom a finalistom súťaže Peče celá země Janem Jirkou

Suroviny:

Arašidová pasta

120 g pražených solených arašidov
80 g cukor krupica
15 g vody 
30 g mliečnej čokolády (36% kakaa)

Korpus

65 g rozpusteného masla
100 g maslových sušienok
100 g pražených solených arašidov
50 g sušienok Lotus (karamelizované sušienky)  

Krém

500 g krémového syra (Philadelphia) 
10 g cukor krupica 
3 vajcia veľkosti M
65 g smotany na šľahanie 31 % 

Poleva

190 g kyslej smotany 
15 g cukor kryštál 

Postup:

Arašidová pasta

1. Cukor s vodou dajte do hrnca a zahrejte na teplotu 121 stupňov.
2. Zoberte z platne a hneď pridajte orechy a celú zmes zamiešajte tak, aby sa všetky orechy obalili vzniknutým karamelom. 
3. Obalené orechy v cukru preložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte vychladnúť.
4. Vychladnutú zmes dajte do mixéra, pridajte čokoládu a mixujte tak dlho, kým nevznikne pasta.  

Korpus

1. Oba druhy sušienok a arašidy rozdrvte v mixéri a zmiešajte s rozpusteným maslom, nechajte chvíľu vychladnúť. 
2. Dno formy na tortu (18 cm) vyložte papierom na pečenie.
3. Zmes zo sušienok a masla rozotrite pomocou lyžice na dno a boky formy na tortu.
4. Takto pripravenú formu dajte na chvíľu do mrazničky.  

Krém

1. Všetky ingrediencie vyberte dostatočne dopredu z chladničky, aby mali izbovú  teplotu. 
2. Rúru predhrejte na 180 stupňov, do spodnej časti umiestnite hlboký plech. 
3. V mise robota zmiešajte pomocou metly na krémy (gumová) krémový syr, cukor a pripravenú arašidovú pastu. 
4. Po jednom vmiešajte vajce, ďalšie pridajte až vtedy, keď sa predošlé úplne zapracuje. Nakoniec pridajte smotanu, opäť premiešajte.
5. Krém vlejte do pripravenej formy.  
6. Cheesecake vložte do rúry (stredná poloha), do spodného plechu nalejte 1,2 l vriacej vody. 
7. Pečte na 180 stupňov, 15 minút. Potom znížte teplotu na 120 stupňov a pečte ďalších 60 minút. 
8. Ďalej si pripravte polevu. Kyslú smotanu zmiešajte s cukrom, opatrne ju rozotrite po upečenom cheesecake a vráťte ho ešte na 15 min. do rúry. 
9. Cheesecake nechajte vychladnúť, potom ho dajte do chladničky na 12 hodín a až potom odoberte formu na tortu. Hotovú tortu môžete ozdobiť arašidmi. 

Špaldová linecká kolečka