Bulgur s omáčkou romesco a halloumi

Bulgur s omáčkou romesco a halloumi

2 porcie

90 minút
 

Omáčka romesco môže niekomu na prvý pohľad pripomínať balkánsky ajvar. Pripomínať ho môže tiež trochu chuťou, pretože jednou z hlavných prísad sú papriky. Avšak táto španielska omáčka neobsahuje baklažán. Zato ale obsahuje mandle. Omáčka sa často podáva k drobným zemiakom, ale tiež ako doplnok k mäsu, zelenine atď. Slúžiť môže nielen ako doplnok. Môže si na tanieri zahrať hlavnú rolu, a to v sprievode bulguru, cestovín, ale aj ryže.

Suroviny:

Omáčka:
2 červené papriky
4 rajčiny
1 červená cibuľa
5 strúčikov cesnaku (nechajte v šupke)
40 g blanšírovaných mandlí
1 lyžica olivového oleja
Citrónová šťava (alebo vínny ocot)
2 lyžičky mletej papriky (môže byť aj údená)
1 lyžička rajčinového pretlaku
Soľ
Čerstvo mleté čierne korenie
Ak je to potrebné, plátok toastového chleba alebo striedka iného pečiva k zahusteniu
Dochutiť môžete bylinkami podľa chuti

Chrumkavý cícer:
2 hrste sterilizovaného alebo vareného cícera (scedené)
½ lyžice olivového oleja
½ lyžičky mletej papriky
½ lyžičky sušeného cesnaku
¼ lyžičky mletého koriandru
Mleté čierne korenie
Soľ

Ďalej potrebujete:
150 g bulguru (hrubší je lepší)
Halloumi
Olivový olej
Rukola
Čerstvé bylinky podľa chuti


Postup:

1. Papriky položte na plech vyložený papierom na pečenie (ideálne ku kraju). Z rajčín vyrežte zelenú časť a na druhej strane – na špičke – narežte do krížika. Položte ďalej od paprík krížikom hore. Rajčiny počas pečenia pustia šťavu, je lepšie, keď sa papriky nebudú v tekutine máčať. Ošúpanú cibuľu prekrojte na plech (je jedno kam).
2. Zeleninu pečte 50 minúť pri 200 °C. Po 20 minútach pečenia papriky opatrne obráťte a pridajte do rúry neošúpané strúčiky cesnaku.
3. Po upečení opatrne preložte papriky do misy a zakryte fóliou. Nechajte niekoľko minút zapariť. Medzitým mandle opečte dozlata na panvici. Nasypte do food procesora. Z teplých rajčín zlúpnite šupku a vyžmýkajte šťavu. Strúčiky cesnaku ošúpte. Rajčiny aj cesnak preložte do mixéra. Papriky preložte na tanier a opatrne ošúpte. Vo vnútri bude horúca para a tekutina. Papriku zbavte semienok a osušte papierovou utierkou. Pridajte do mixéra.
4. Pridajte trochu olivového oleja, lyžičku až dve citrónovej šťavy, mletú papriku, pretlak, soľ a čierne korenie a mixujte dohladka. Podľa chuti môžete pridať najemno nasekané bylinky. A pokiaľ by sa vám omáčka zdala riedka, môžete ešte premixovať s rozmrvenou striedkou pečiva. 
5. Bulgur uvarte domäkka. Zmiešajte s množstvom omáčky podľa potreby.
6. Halloumi nakrájajte na plátky. Panvicu ľahko potrite olejom a halloumi z oboch strán opečte dozlata. Podávajte s bulgurom. Posypte rukolou a bylinkami.