Celozrnné venčeky s hruškovým krémom

Celozrnné venčeky s hruškovým krémom

2 plechy

120 minút
 

Milujete klasické venčeky, ale občas máte chuť na niečo sviežejšie? To musíte vyskúšať celozrnné venčeky s hruškovým krémom! Sú nadýchané ako obláčik a príjemne osviežujúce. Vyskúšajte recept podľa Martiny z profilu Zdravě živená.

Suroviny:

Odpaľované cesto:
250 ml vody
80 g masla
Štipka soli
Štipka cukru
170 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
4 vajcia – 210 g

 

Náplň:
3 hrušky
1 – 2 lyžice citrónovej šťavy 
3 lyžice panely (sušená trstinová šťava)
1 lyžička mletej škorice
250 g tvarohu z pozlátka
250 g polotučného tvarohu z vaničky
250 ml smotany na šľahanie

 

Postup:

1. Pripravte si najskôr pečené hrušky na krém. Hrušky ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na kocky. V zapekacej mise pokvapkajte citrónovou šťavou, zasypte panelou (prípadne trstinovým cukrom) a škoricou. Premiešajte a pri 190 °C pečte 30 minút. Nechajte vychladnúť.
2. Z pečených hrušiek si odložte trochu sirupu, ktorý sa vytvoril počas pečenia – zhruba 1 – 2 lyžice. Budete ho pridávať do krému podľa toho, ako bude hustý. Hrušky rozmixujte na jemné pyré. Vložte do chladničky a nechajte vychladnúť.
3. Pustite sa do prípravy odpaľovaného cesta. Vodu nalejte do hrnca, pridajte maslo, štipku soli a cukru a nechajte rozpustiť. Keď sa začne zmes variť, vsypte do hrnca múku a miešajte vareškou, ak kým nebude cesto kompaktné, bez hrudiek a na dne sa začne tvoriť pripečená vrstvička cesta.
4. Cesto preložte do hnetacej misy kuchynského robota, na robot nasaďte metlu na mieseniea začnite cesto miešať, aby vychladlo, pretože vajcia, ktoré budete do cesta pridávať, by sa uvarili. Medzitým si vajcia rozšľahajte.
5. Keď cesto vychladne tak, že je vlažné, prilievajte po častiach vajcia a stále miešajte. Cesto nechajte po zapracovaní vajec ešte pár minút miešať, lepšie sa tým uvoľní lepok. 
6. Cestom naplňte cukrárske vrecko s rezanou trubičkou. Na plech vyložený papierom na pečenie nastriekajte kolieska s (vonkajším) priemerom asi 8 – 10 cm.
7. Pečte v rúre vyhriatej na 230 °C 10 – 12 minút. Potom rúru stlmte na 190 °C a dopekajte 20 minút. Po upečení vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. 
8. Venčeky prekrojte ostrým nožom.
9. Hruškové pyré dobre prešľahajte alebo premixujte s oboma tvarohmi. Smotanu vyšľahajte do tuha a na dvakrát zľahka vmiešajte do hruškového tvarohu. Pokiaľ je krém dosť hustý, môžete, ale nemusíte, ešte trochu dochutiť sirupom, ktorý ste si pred tým odložili. Pokiaľ sa vám zdá krém málo sladký a chcete ho dosladiť, použite práškový cukor.
10. Krémom naplňte zdobiace vrecko s rezanou špičkou a naplňte venčeky. Priklopené ich ľahko pocukrujte práškovým cukrom.