Celozrnný žitný kváskový chlieb do formy

Celozrnný žitný kváskový chlieb do formy

1 bochník

5 hodin
12 hodin príprava
 

Nie je nad vôňu čerstvého doma upečeného chleba. Vyskúšajte recept na super zdravý celozrnný žitný kváskový chlieb od blogerky Martiny Lacingerovej. Jeho príprava je síce časovo náročnejšia, ale lahodná chuť rozhodne stojí za to.    

Suroviny:

Kvások: 
2 lyžice žitného kvásku
150 ml vlažnej vody
150 g žitnej celozrnnej hladkej múky


Cesto:
Kvások
250 g vlažnej vody
140 g žitnej celozrnnej hladkej múky
80 g žitnej chlebovej múky
80 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
-    pre čisto žitný variant možno použiť len 300 g žitnej celozrnnej hladkej múky
Väčšia štipka soli
Štipka mletej rasce

 

Postup:

1. Začnite (deň vopred) prípravou kvásku. 2 lyžice kvásku rozmiešajte v 150 ml vlažnej vody. Potom primiešajte 150 g žitnej múky. Misu zakryte fóliou a nechajte pri izbovej teplote 12 hodín pracovať.
2. Po 12 hodinách odoberte 2 lyžice z kvásku do pohára a v chladničke uchovajte na ďalšie pečenie.
3. Do zvyšku kvásku prilejte vlažnú vodu a premiešajte metličkou. V ďalšej mise zmiešajte múku so soľou a rascou. Prilejte kvások a spracujte cesto.
4. Cesto preložte do chlebíkovej formy na pečenie. Môžete ju predtým dôkladne vytrieť maslom alebo vystlať papierom na pečenie. Mokrými rukami uhlaďte povrch a nechajte 3 – 4 hodiny stáť na teplom mieste.
5. Rúru rozohrejte na 250 °C. Do takto silno vyhriatej rúry opatrne preložte formu s cestom a pečte 2 – 3 minúty. Potom stlmte na 230 °C a pečte 20 minút. Po tejto dobe ešte stlmte na 200 °C a dopekajte ďalších 30 minút.
6. Po upečení chlieb opatrne vyberte z formy a nechajte chladnúť na mriežke. Papier stiahnite potom, čo chlieb vychladne.
7. Podávajte napríklad obložený tvarohovou nátierkou s bylinkami alebo bylinkovou nátierkou z čerstvého kozieho žervé. Na jeseň je obzvlášť vynikajúca nátierka z cvikly. Vďaka pevnej striedke podrží chlieb spoľahlivo aj bohato obložené mäsové alebo vegetariánske sendviče.