Chilli con carne

Chilli con carne

4 porcie

45 minút
 

Viete, bez čoho sa nezaobíde pravé mexické chilli con carne? Bez dobrej horkej čokolády! Nebuďte prekvapení a nebojte sa toho. Odmení vás úžasná aróma aj chuť, ktoré sú rovnako návykové ako samotná čokoláda.

Suroviny:

1 cibuľa
2 lyžice olivového oleja
1 - 2 stonky zeleru
1 väčšia mrkva
500 g mletého hovädzieho mäsa
2 lyžice paradajkového pretlaku
2 strúčiky cesnaku
½ lyžice mletej údenej papriky
½ lyžice sladkej mletej papriky
½ lyžice sušeného oregana
1 lyžička mletej rímskej rasce
1 lyžička mletého koriandra
Kajenské korenie (podľa chuti - asi ¼ - ½ lyžičky)
1 plechovka nakrájaných rajčín
Štipka škorice
Soľ
Čerstvo mleté korenie
1 plechovka čiernej fazule (príp. červenej – 200 – 230 g)
15 – 20 g čokolády s podielom kakaovej hmoty 85 – 90 %

Na podávanie:
Kyslá smotana
Koriander
Čerstvá čili paprička
Limetka
Ryža, rôzne druhy placiek a tortíl

Postup:

1. Cibuľu nakrájajte nadrobno. V širšom hrnci rozohrejte olej a cibuľu nechajte zosklovatieť. Zeler (z vonkajšej strany) a mrkvu očistite a nakrájajte na malé kocky. Pridajte k cibuli a na miernom ohni opekajte 5 minút. Občas premiešajte. 

2. Zvýšte teplotu na sporáku a do hrnca pridajte mäso. Za občasného miešania mäso opekajte niekoľko minút, kým sa nezatiahne. 

3. K mäsu pridajte pretlak, nadrobno nakrájaný cesnak, mletú papriku, oregano, rascu, koriander a kajenské korenie. Miešajte pol minúty až minútu, aby sa korenie rozvoňalo. Zalejte krájanými rajčinami. Plechovku vypláchnite a vodu nalejte do hrnca – množstvo ¾ - 1 plechovka. Do hrnca pridajte škoricu, osoľte a okoreňte a varte pod pokrievkou na miernom ohni 25 - 30 minút. 

4. Na konci varenia pridajte fazuľu. Varte minútu až dve. Pridajte čokoládu, odstavte z platne a miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí.

5. Podávame s kyslou smotanou, čerstvým koriandrom, nasekanou čili papričkou a limetkou. Ako príloha je vhodná jazmínová ryža a opečená tortila alebo iné pečivo.