Croissanty – rýchlejšie, ale stále poctivé

Croissanty – rýchlejšie, ale stále poctivé

8 kusov

180 minút
 

Príprava domácich croissantov je pomerne náročná, ale úspešné dokončenie vás odmení úžasnou delikátnou chuťou. Pod chrumkavým povrchom sa skrýva super vláčne, nadýchané cesto, ktoré chutí a vonia po masle. Už pri pečení sa nebudete môcť dočkať, až si ho vychutnáte. Nenechajte sa však zlákať a rúru za žiadnu cenu neotvárajte skôr, než sa croissanty dopečú. Všetka tá krása by vám spadla a veľa hodín by bolo zbytočných.

Suroviny:

250 g masla
520 g hladkej múky
8 g sušeného droždia
50 g cukru
7 g soli
160 ml vlažnej vody
160 ml vlažného mlieka
40 g masla (zmäknutého) 
Vajce a mlieko na potretie

Postup:

1. Kocku masla vyberte z chladničky a pusťte sa do prípravy kysnutého cesta.

2. Do robota vsypte múku, sušené droždie, cukor a soľ. Premiešajte. Prilejte vodu s mliekom a zapnite robot na nízke otáčky. Nechajte miešať 3 minúty.

3. Po 3 minútach postupne pridávajte na kocky nakrájané zmäknuté maslo (40 g). Zvýšte rýchlosť otáčok a spracovávajte cesto ďalších 5 - 7 minút. Preložte cesto do misy, vytvarujte pekný bochník a zakryte misu potravinovou fóliou. Nechajte v chladničke kysnúť 90 minút.

4. Teraz sa pusťte do váľania masla, ktoré ste si vybrali z chladničky. Najlepšie sa vyvaľuje po 30 až 40 minútach odležania pri izbovej teplote. Vezmite si do ruky 2 listy papiera na pečenie a odmerajte si obdĺžnik o niečo väčší ako papier veľkosti A4. Na papier nakreslite ceruzkou čiary a potom ho pozdĺž vyznačených čiar preložte (oba listy naraz, pritlačené k sebe). Doprostred medzi papiere položte kocku masla, prikryte ju listom papiera a opäť preložte pozdĺž čiar tak, aby sa vám nakreslený priestor uzavrel a maslo pri vaľkaní nevytekalo, resp. aby sa dalo ľahko vyvaľkať do pravidelného obdĺžnika. Maslo pod papierom stlačte dlaňami. Potom ho pomocou valčeka rozvaľkajte do celého priestoru obdĺžnika. Preneste na podnos alebo plech a uložte do chladničky. 

5. Vykysnuté cesto preložte na ľahko pomúčenú pracovnú plochu. Vyvaľkajte ho na obdĺžnik rovnakej šírky ako šírka maslového obdĺžnika – teda niečo cez 20 cm a o 1/3 dlhší ako dĺžka maslového obdĺžnika – teda asi 50 cm. Potom cesto preložte cez list papiera na pečenie a preložte ho na veľký podnos alebo plech (ten je vhodné tiež vystlať papierom na pečenie). Preložte ho na 20 – 30 minút do chladničky.

6. Cesto vyberte z chladničky a pripravte si aj maslový obdĺžnik. Kysnuté cesto znova trochu rozvaľkajte, aby sa dostalo do požadovanej veľkosti. Ak sa vám nepodarilo vyvaľkať pravidelný obdĺžnik, radielkom odrežte okraje. Ak je to potrebné, zľahka podsypte múkou. Obdĺžnik kysnutého cesta položte po dĺžke pred seba. Z maslové obdĺžnika opatrne stiahnite jeden list papiera na pečenie. Pomocou druhého preložte na ľavú stranu kysnutého cesta – 2/3 dĺžky kysnutého cesta tak budú prekrývať maslový plát. Z maslového plátu odstráňte druhý papier na pečenie. Voľnú – teda poslednú tretinu kysnutého cesta preložte cez maslový plát. Pravú stranu kysnutého cesta pokrytú maslom preložte cez už zloženú časť. Jemne pomúčte a potom zľahka vyvaľkajte cesto v smere nahor a nadol. Vyvaľkajte ho na rovnakú veľkosť ako predtým (cca 22x47 cm). 

7. Teraz budete prekladať cesto po štvrtinách – oba konce preložte dovnútra tak, aby sa v strede dotýkali. Potom cesto zložte ako knihu – teda preložte ho na polovicu. Ľahko ho rozvaľkajte a preložte na podnos vystlaný papierom na pečenie. Prikryte utierkou a uložte na 3 až 5 hodín do chladničky. Prípadne môžete nechať chladiť aj cez noc, ale v tom prípade je lepšie ho zakryť mikroténovým vreckom, aby neopadávalo. Cesto môžete chladiť aj počas jednotlivých fáz prekladania (cca 20 min. počas jednotlivých fáz) – lepšie tak ustrážite, že maslo príliš nezmäkne a nezačne sa vsakovať do kysnutého cesta (to ovplyvňuje lístkovanie cesta). 

8. Vychladnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik široký asi 25 cm. Nakrájajte ho na 8 trojuholníkov a každý na základni trochu narežte (1 – 2 cm). Zrolujte ich do rožtekov a preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Dávajte dobrý pozor na rozostupy medzi croissantmi, pretože pečením sa zväčšia. Ideálne je pečenie na dvoch plechoch. Nechajte kysnúť 90 minút.

9. Vajíčka vyšľahajte s lyžicou mlieka. 15 minút pred pečením croissanty prvýkrát potrite. Tesne pred vložením do rúry ich potrite znova. 

10. Pečte v dobre vyhriatej rúre pri 200 °C v teplovzdušnom režime. Pečte 17 – 20 minút.