Korenený pečený baklažán so šľahaným feta syrom

Korenený pečený baklažán so šľahaným feta syrom

2 porcie

90 minút
 

Korenený pečený baklažán môže slúžiť ako predjedlo aj hlavný chod. Záležať bude len na podávanom množstve. Jeho chuť v spojení so šľahaným feta syrom je však taká návyková, že sa z plánovaného predjedla môže stať aj hlavný chod. 

Suroviny:

Šľahaný feta syr:
100 g syra feta
40 – 50 g gréckeho jogurtu (môže byť aj nízkotučný)
½ lyžice citrónovej šťavy
2 lyžičky olivového oleja
2 lyžičky tekutého medu

Pečený korenený baklažán:
2 menšie baklažány alebo 1 veľký
Soľ
½ lyžičky feniklových semienok 
1,5 lyžice olivového oleja
½ lyžičky mletej papriky
½ lyžičky mletej rímskej rasce
½ lyžičky mletého koriandra
½ lyžičky sušeného cesnaku
Čerstvo mleté čierne korenie
Môžete pridať štipku mletého čili

Zálievka:
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička sezamového oleja
1 lyžica masla
1 lyžička medu
1 lyžička červenej kari pasty

Na podávanie: 
Jarná cibuľka
Sezam
Oregano 
Pita chlieb


Postup:

1. Feta syr, grécky jogurt, citrónovú šťavu, olivový olej a med premixujte do hladka. Zatiaľ vložte do chladničky.

2. Ak máte menšie baklažány, prekrojte ich pozdĺžne na polovicu a špičkou noža rozrežte dužinu krížom. Ak pracujete s veľkým baklažánom, nakrájajte ho len na 2 cm hrubé plátky. Do štrbín (v prípade celých polovíc baklažánu) votrite trochu soli alebo (v prípade plátkov) osoľte z oboch strán. Baklažán nechajte 30 minút vypotiť. Potom ho dobre osušte papierovou utierkou.  

3. Feniklové semienka nasucho opražte na panvici. Preložte ich do mažiara a roztlčte. V miske zmiešajte s olivovým olejom, mletou paprikou, rascou, koriandrom, cesnakom, korením a prípadne čili podľa chuti. Marinádou potrite baklažán. Položte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 30 minút pri 200 °C. 

4. Na zálievku si pripravte malú panvicu. Vlejte do nej olivový a sezamový olej, pridajte maslo, med a kari pastu. Zahrievajte a miešajte vareškou. Zmes zbledne a po chvíli stmavne. Kari pasta sa v tuku úplne nerozpustí, ale dodá mu skvelú chuť. Zálievku prelejte do misky. 

5. Na tanier rozotrite časť vyšľahaného feta syra, ozdobte baklažánom, pokvapkajte zálievkou, posypte nasekanou jarnou cibuľkou, sezamovými semienkami, čerstvým oreganom. Servírujte s pita chlebom.