Kvetinová focaccia

Kvetinová focaccia

4 porcie

60 minút

Pripravte si nevšednú focacciu od účastníčky Food blog roku 2021, ktorá na Instagrame prispieva ako @megvkuchyni, u ktorej môžete využiť zdobenie zeleninou ako účinnú formu relaxu a využiť vašu kreativitu. Okrem toho si na tejto talianskej delikatese aj skvele pochutíte! Presvedčte sa sami.

Suroviny:

Cesto:

350 g vody
10 g krupicového cukru
15 g čerstvého droždia
500 g hladkej múky (alebo na polovicu s pizza múkou)
50 g olivového oleja
10 g soli

Na dokončenie:

olivový olej na vymazanie formy a poliatie cesta
vločková soľ
zelenina podľa chuti – jarná cibuľka, paradajky, paprika, cibuľa, olivy, bylinky…

Postup:

1. Vodu dajte do misy, pridajte cukor, rozdrobte droždie a pridajte 150 g múky. Rozmiešajte na hladkú riedku kašičku a nechajte tento kvások vzísť (cca 15 minút).
2. Potom pridajte zvyšok múky, soľ, olivový olej a iba krátko vypracujte lepivé cesto, aby nikde nebola suchá múka. Cesto presuňte do misy vymazanej olivovým olejom, zakryte a nechajte hodinu až dve vykysnúť, aby zdvojnásobilo objem.
3. Formu na pečenie (cca 25 x 35 cm) vymažte olejom, cesto do nej vyklopte a prstami roztiahnite po celej ploche. Formu zakryte fóliou a zasa nechajte hodinu až dve nakysnúť. Medzitým si nachystajte zeleninu na ozdobu.
4. Po vykysnutí cesta vo forme si prsty potrite olejom a urobte do cesta veľa dier. Je to ľahko terapeutický zážitok :). Nakoniec cesto ešte polejte aspoň dvoma lyžicami olivového oleja a ľahko posypte vločkovou soľou. Ozdobte zeleninou a bylinkami podľa chuti a pečte na 200–220 °C (v teplovzdušnej rúre) 20–25 minút do zlata.
5. Pri podávaní si môžete ochutiť krémový syr soľou, bylinkami a kvapkou oleja a nachystať obložený lopárik napr. so syrmi, olivami a sušenou šunkou. Focacciu si môžete krájať na tenšie plátky alebo rozkrájať na štvorce, ktoré prerežete a po obložení budete mať krásne a výborné sendviče.