Kysnutý koláč so slivkami a makovou mrveničkou

Kysnutý koláč ako od babičky. Je krásne vláčny a vďaka slivkám pekne šťavnatý. A ak ste niekedy pochybovali o kombinácii sliviek a maku, tento koláč vás pochýb definitívne zbaví. Navyše, namiesto obyčajného cukru použila blogerka Martina Lancingerová panelu, ktorá koláču dodá skvelú karamelovú chuť.
Suroviny:
Cesto:
30 g droždia
100 g panely (alebo trstinového cukru)
180 g mlieka (180 – 200 g)
70 g masla
2 žĺtky
250 g hladkej špaldovej múky
250 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
Štipka soli
Plnka:
Slivky
2 lyžice masla
3 lyžice tuzemáku
Mrvenička:
50 g mletého maku
60 g celozrnnej špaldovej krupice (alebo hrubej múky)
70 g panely
90 g masla
Postup:
1. Droždie rozdrobte do mištičky. Premiešajte s lyžičkou panely.
2. Mlieko (180 g) zohrejte, aby bolo vlažné, nie horúce a asi 3 lyžice prilejte k droždiu. Pridajte ešte lyžičku múky a premiešajte. Nechajte pod utierkou 15 – 20 minút.
3. Do zvyšného mlieka pridajte na kocky nakrájané maslo a ešte krátko zahrejte, aby sa maslo úplne rozpustilo. Skontrolujte, či zmes nie je príliš teplá a rozmiešajte v nej žĺtky.
4. V mise premiešajte múky, panelu a štipku soli. Vlejte dovnútra vzniknutý kvások i mliečnu zmes so žĺtkami a spracujte cesto. Každá múka saje tekutinu trochu inak, takže ak je to potrebné, prilejte ešte trochu mlieka. Cesto nechajte 1 – 1,5 hodiny kysnúť pod utierkou.
5. Než cesto vykysne, vykôstkujte slivky a nakrájajte ich na štvrtinky – tvarom na mesiačiky. Rozpusťte 2 lyžice masla s 3 lyžicami tuzemáku a nechajte zatiaľ bokom.
6. Taktiež si pripravte mrveničku z maku, panely, krupice a masla.
7. Cesto vyklopte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte z neho obdĺžnik veľký cca 40x35 cm. Preložte na plech vystlatý papierom na pečenie. Potrite rozpusteným maslom s tuzemákom. Časť tekutiny vám zostane, môžete ňou pokropiť koláč po upečení. Na cesto vyskladajte slivky jeden kúsok vedľa druhého. Rovnomerne posypte mrveničkou.
8. Pečte v rúre vyhriatej na 200 – 210 °C cca 30 minút.