Mandľové cupcakes

Spojenie mandlí a čokolády vždy chutí skvele. Preto vás určite potešia aj mandľové cupcakes s bohatou čokoládovou chuťou. A keď zistíte, že sú navyše zdravé, pravdepodobne vás potešia ešte viac.
Suroviny:
2 vajcia
40 g erytritolu alebo xylitolu (alebo iného cukru)
1 stredne veľké nastrúhané jablko (120 – 140 g)
50 g kyslej smotany
80 g mandľovej múky
70 g celozrnnej špaldovej múky
20 g kakaa
40 g horkej čokolády
1 plná lyžička kypriaceho prášku do pečiva
Štipka soli
Maslo a hrubá múka alebo celozrnná krupica na vymazanie a vysypanie formy na muffiny
Krém:
120 g horkej čokolády (70 – 80 % kakaa)
60 g plnotučného mlieka
1 lyžica čakankového sirupu
400 g polotučného tvarohu vo vaničke
Ovocie na ozdobu
Postup:
1. Vajíčka s (ne)cukrom vyšľahajte v miske metličkou. Pridajte nastrúhané jablko, kyslú smotanu a dobre premiešajte.
2. Do misy vsypte mandľovú a špaldovú múku, kakao, čokoládu nasekanú nadrobno, kypriaci prášok, štipku soli a dobre premiešajte, aby sa ingrediencie dôkladne prepojili.
3. Cesto nalejte do 6 košíčkov na muffiny alebo do formy na muffiny, ktorú ste si pred tým vymazali maslom a vysypali hrubou múkou alebo krupicou. Pečte pri 180 °C 35 minút. Po upečení nechajte mierne vychladnúť, potom opatrne preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
4. Čokoládu s mliekom a čakankovým sirupom rozpustite vo vodnom kúpeli. Premiešajte s tvarohom. Krém si môžete pripraviť vopred a nechať ho v chladničke chladiť alebo ho priamo nastriekať zdobiacim vreckom na muffiny.
5. Košíčky ozdobte podľa svojej chuti a fantázie a podávajte. Prípadne ich uložte do chladničky a spotrebujte do druhého dňa. V chladničke korpusy stuhnú.