Pavlova

Pavlova

6-7 porcií

45 minút
3 hodiny sušenie

Pavlova je známa ako ľahký, svieži, letný dezert. Určite ju však oceníte po celý rok. Vyskúšajte túto zimnú variantu, ktorú pripravila food bloggerka Adéla Zátková. O sviežosť a ľahkú kyslosť dezertu sa postarajú jablká a pusinka so šľahačkovým krémom vám bude zaručene pripomínať snehové záveje.

Suroviny:

Pusinky:
120 g bielkov
štipka soli
120 g krupicového cukru
120 g práškového cukru
20 g zemiakového škrobu
kôra z 1 citróna

Krém:
250 g ricotty
250 ml smotany na šľahanie
1 stužovač šľahačky

Náplň:
1 jablko
50g krupicového cukru
šťava z jedného citróna
2 lyžičky škorice

Postup:

1. Bielky so štipkou soli vyšľahajte v kuchynskom robotovi do tuhého snehu.
2. Potom začnite po lyžiciach pridávať krupicový cukor a vyšľahajte lesklý sneh, ktorý „robí špičky“, ktoré sa nelámu. Trvá to asi 5-10 min.
3. Všetky ostatné ingrediencie zmiešajte dohromady a zľahka stierkou vmiešajte do snehu.
4. Na 2 kusy papiera na pečenie si nakreslite kruh o veľkosti výsledného dezertu (cca 25 cm) a vložte ich na plech pokreslenou stranou dole. Sneh rozdeľte na 2 časti a každú rozotrite do predkresleného kruhu.
5. Sušte 2 - 3 hodiny na 110 °C. Pusinky nesmú zhnednúť. Potom vypnite rúru a pusinky v nej nechajte ešte aspoň hodinu, aby nedostali teplotný šok.
6. Medzitým si pripravte krém a jablkovú náplň.
7. Ricottu a šľahačku so stužovačom vyšľahajte v robotovi do nadýchaného krému.
8. Jablko nastrúhajte nahrubo a zmiešajte s cukrom, citrónovou šťavou a škoricou. Potom vložte zmes do hrnca a nechajte skaramelizovať.
9. Potom už len navrstvite polovicu krému na prvú pusinku, pridajte skaramelizované jablká, priklopte druhou pusinkou a naneste druhú časť krému.
10. Ozdobte podľa chuti jablkom alebo orieškami.  

Špaldová linecká kolečka