Slivkový makovec

Slivkový makovec

4 porcie

70 minút

Vyskúšajte lahodný sladkokyslý recept na slivkový makovec od účastníčky Food blogu roku 2021, Martiny Lancingerovej, na Instagrame prispievajúcej ako  @vareni_zdrave_zivena. Rokmi overená kombinácia sliviek s makom podtrhuje vláčna štruktúra a chybu by ste v tomto múčniku veľmi obťažne hľadali. Martina naňho navyše využíva pôvodnú neprešľachtenú obilninu – celozrnnú múku dvojzrnnú, ktorá sa môže pýšiť vysokým množstvom bielkovín a vitamínov skupiny B.

Suroviny:

2 stredne veľké jablká
2 vajcia
¾–1 hrnček trstinového cukru
Nastrúhaná kôra z 1 citróna
½ hrnčeka oleja
1 hrnček mlieka
1 hrnček mletého maku
1 hrnček polohrubej pšeničnej múky
1 hrnček polohrubej celozrnnej múky dvojzrnnej
1 kypriaci prášok do pečiva
štipka soli
slivky
maslo na vymazanie formy
hrubá múka alebo krupica na vysypanie formy

Postup:

1.  Jablká olúpte, zbavte jadierok a najemno nastrúhajte do veľkej misy. 
2. Pridajte vajce, nastrúhanú citrónovú kôru, olej, mlieko a rozšľahajte. 
3. Pridajte sypké suroviny a varechou premiešajte. 
4. Cesto nalejte do vopred vymazanej a vysypanej formy a uhlaďte varechou. 
5. Navrch poukladajte na polovicu rozkrojené, vykôstkované slivky.
6. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 50–55 minút.