Špenátové lievance

Špenátové lievance

14 lievancov

40 minút

Hľadáte spôsob, ako deti naučiť jesť zeleninu? Špenátové lievance sú hravou pochúťkou, ktorú si zamilujú malí aj veľkí jedáci. Keď navyše ešte prídete s príbehom o silnom námorníkovi, budú všetkým šmakovať o to viac.

Suroviny:

3 vajcia
4 hrsti čerstvého špenátu
500 ml kefíru
60 g ovsených vločiek
štipka soli
50 ml javorového sirupu (prípadne čakankového/datľového či iného sirupu)
1 lyžička mletej vanilky (či kvalitnej vanilkovej arómy)
kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
150 g pohánkovej múky (alebo ryžovej múky)
100 g špaldovej celozrnnej múky
2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
1/2 lyžičky jedlej sódy

Postup:

1. Do nádoby mixéra vhoďte vajcia, pridajte listy špenátu, kefír, ovsené vločky, morskú soľ, javorový sirup, vanilku a citrónovú kôru a všetko dobre rozmixujte.
2. Múky s kypriacim práškom a sódou premiešajte v stredne veľkej mise.
3. Obe zmesi krátko premiešajte.
3. Do sendvičovača ETA Sorento Plus vložte platne na lievance a nechajte ich rozohriať. Platne ľahko potrite rozpusteným maslom alebo ich postriekajte olejom v spreji a na každú navrstvite 2-3 vrchovaté lyžice pripraveného cesta. Sendvičovač zatvorte a počkajte asi 4 minúty. Následne lievance otočte a nechajte prepiecť ďalšie 4 minúty.
4. Hotové lievance servírujte s kyslou smotanou a marmeládou, preliate karamelovou polevou alebo s bielym jogurtom a čerstvým ovocím.