Špenátové lievance
Hľadáte spôsob, ako deti naučiť jesť zeleninu? Špenátové lievance sú hravou pochúťkou, ktorú si zamilujú malí aj veľkí jedáci. Keď navyše ešte prídete s príbehom o silnom námorníkovi, budú všetkým šmakovať o to viac.
Suroviny:
3 vajcia
4 hrsti čerstvého špenátu
500 ml kefíru
60 g ovsených vločiek
štipka soli
50 ml javorového sirupu (prípadne čakankového/datľového či iného sirupu)
1 lyžička mletej vanilky (či kvalitnej vanilkovej arómy)
kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
150 g pohánkovej múky (alebo ryžovej múky)
100 g špaldovej celozrnnej múky
2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
1/2 lyžičky jedlej sódy
Postup:
1. Do nádoby mixéra vhoďte vajcia, pridajte listy špenátu, kefír, ovsené vločky, morskú soľ, javorový sirup, vanilku a citrónovú kôru a všetko dobre rozmixujte.
2. Múky s kypriacim práškom a sódou premiešajte v stredne veľkej mise.
3. Obe zmesi krátko premiešajte.
3. Do sendvičovača ETA Sorento Plus vložte platne na lievance a nechajte ich rozohriať. Platne ľahko potrite rozpusteným maslom alebo ich postriekajte olejom v spreji a na každú navrstvite 2-3 vrchovaté lyžice pripraveného cesta. Sendvičovač zatvorte a počkajte asi 4 minúty. Následne lievance otočte a nechajte prepiecť ďalšie 4 minúty.
4. Hotové lievance servírujte s kyslou smotanou a marmeládou, preliate karamelovou polevou alebo s bielym jogurtom a čerstvým ovocím.