Špirálová torta

4 porcie
90 minút
Torta je možno smelé slovo, ale rozhodne sa s jej prípravou vyhráte ako so slávnostným dezertom. Nachystajte si ostré škrabky a nože na zeleninu a pozvite si pomocníkov. Ruky naviac sa hodia. Jemne nalúpaná surová zelenina pečením skrehne, ale úplne nezmäkne, takže jemne chrumká. S krehkým cestom ideálny pár. A pokiaľ ste v časovej tiesni, použite smelo hotové lístkové cesto, ale vyberajte to s obsahom masla a nie rastlinných tukov.
Suroviny:
Cesto:
200 g polohrubej múky
100 g zmäknutého masla
1 vrchovatá lyžica bieleho jogurtu
hladká múka na pomúčenie
Náplň:
200 g kyslej smotany
100 g mozzarelly
2 lyžice dijonskej horčice
1 vetvička tymianu
1 strúčik cesnaku
soľ a čerstvo namleté korenie
2 mrkvy
3 cukety
1 baklažán
1 čierny koreň
1 biela reďkovka
4 lyžice olivového oleja
maslo na vymazanie formy
ETA Gratus
ETA Pečenka
papier na pečenie
fazule na pečenie
Postup:
1. Do misy preosejte múku, pokrájajte navrch maslo, pridajte jogurt a vypracujte pekné tvárne cesto. Prácu vám uľahčí kuchynský robot Gratus. Zabaľte cesto do potravinárskej fólie a nechajte zhruba 30 minút odpočinúť v chladničke.
2. Medzitým nakrájajte mozzarellu nadrobno a premiešajte ju so smotanou, horčicou, tymianom a drveným cesnakom. Osoľte a okoreňte.
3. Mrkvu olúpte, zvyšnú zeleninu očistite a nakrájajte pozdĺžne škrabkou na dlhé tenké plátky.
4. Nádobu pečenky vymažte maslom. Cesto rozváľajte na ľahko pomúčenej ploche, vložte do formy a vymačkajte vyššie okraje. Prepichajte ho vidličkou, zakryte papierom na pečenie, zaťažte strukovinami a pečte 15 minút. Pokiaľ pečenku nemáte, predpečte cesto v koláčovej forme v rúre predhriatej na 180 °C. Z predpečeného cesta odstráňte papier na pečenie s fazuľami a nechajte ho mierne vychladnúť.
5. Koláč potrite ochutenou smotanou so syrom. Mrkvu stočte do trubičky, obtočte plátkom baklažánu a postavte doprostred koláča. Rovnomerne ho obtáčajte zo všetkých strán plátkami zeleniny až vytvoríte vzor špirály po celej ploche. Pokvapkajte olivovým olejom a pečte ešte 30–40 minút do zlata.