Špirálová torta

Špirálová torta

 

4 porcie

 

90 minút

Torta je možno smelé slovo, ale rozhodne sa s jej prípravou vyhráte ako so slávnostným dezertom. Nachystajte si ostré škrabky a nože na zeleninu a pozvite si pomocníkov. Ruky naviac sa hodia. Jemne nalúpaná surová zelenina pečením skrehne, ale úplne nezmäkne, takže jemne chrumká. S krehkým cestom ideálny pár. A pokiaľ ste v časovej tiesni, použite smelo hotové lístkové cesto, ale vyberajte to s obsahom masla a nie rastlinných tukov.

Suroviny:

Cesto:

200 g polohrubej múky

100 g zmäknutého masla

1 vrchovatá lyžica bieleho jogurtu

hladká múka na pomúčenie

 

Náplň:

200 g kyslej smotany

100 g mozzarelly

2 lyžice dijonskej horčice

1 vetvička tymianu

1 strúčik cesnaku

soľ a čerstvo namleté korenie

2 mrkvy

3 cukety

1 baklažán

1 čierny koreň

1 biela reďkovka

4 lyžice olivového oleja

maslo na vymazanie formy

 

ETA Gratus

ETA Pečenka

papier na pečenie

fazule na pečenie

Postup:

1. Do misy preosejte múku, pokrájajte navrch maslo, pridajte jogurt a vypracujte pekné tvárne cesto. Prácu vám uľahčí kuchynský robot Gratus. Zabaľte cesto do potravinárskej fólie a nechajte zhruba 30 minút odpočinúť v chladničke.

 

2. Medzitým nakrájajte mozzarellu nadrobno a premiešajte ju so smotanou, horčicou, tymianom a drveným cesnakom. Osoľte a okoreňte.

 

3. Mrkvu olúpte, zvyšnú zeleninu očistite a nakrájajte pozdĺžne škrabkou na dlhé tenké plátky.

 

4. Nádobu pečenky vymažte maslom. Cesto rozváľajte na ľahko pomúčenej ploche, vložte do formy a vymačkajte vyššie okraje. Prepichajte ho vidličkou, zakryte papierom na pečenie, zaťažte strukovinami a pečte 15 minút. Pokiaľ pečenku nemáte, predpečte cesto v koláčovej forme v rúre predhriatej na 180 °C. Z predpečeného cesta odstráňte papier na pečenie s fazuľami a nechajte ho mierne vychladnúť.

 

5. Koláč potrite ochutenou smotanou so syrom. Mrkvu stočte do trubičky, obtočte plátkom baklažánu a postavte doprostred koláča. Rovnomerne ho obtáčajte zo všetkých strán plátkami zeleniny až vytvoríte vzor špirály po celej ploche. Pokvapkajte olivovým olejom a pečte ešte 30–40 minút do zlata.