Strojčekové sušienky

Pokiaľ tiež milujete sušienky tak ako my, vyskúšajte tento jednoduchý recept. Sú síce trvanlivé, ale uvidíte, že sa po nich rýchlo zapráši. Recept vznikol v spolupráci s foodbloggerom a finalistom súťaže Peče celá země Janem Jirkou.
Škoricové sušienky
Suroviny:
225 g hladkej múky
200 g zmäknutého masla
105 g práškového cukru
95 g vanilkového pudingu
20 g žĺtkov
2 lyžičky mletej škorice
Postup:
1. Múku zmiešajte s cukrom, pudingom a škoricou. Pridajte zmäknuté maslo nakrájané na kocky a žĺtok.
2. Vypracujte na hladké nelepivé cesto.
3. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke minimálne hodinu odpočinúť, ideálne však cez noc.
4. Sušienky tvarujte cez mlynček na mäso pomocou nadstavca na cukrovinky, zvoliť môžete napríklad hviezdičku.
5. Pečte na 180 °C asi 20 min. do zlata.
Kakaové sušienky:
Suroviny:
225 g hladkej múky
200 g zmäknutého masla
105 g práškového cukru
95 g vanilkového pudingu
20 g žĺtkov
5 lyžíc kakaa holandského typu
8 lyžíc vlažnej vody
Postup:
1. V jednej menšej miske zmiešajte kakao s vlažnou vodou, rozmiešajte dohladka a dajte stranou.
2. Múku, cukor a puding zmiešajte vo väčšej mise a pridajte zmäknuté maslo nakrájané na kocky a žĺtok. Na koniec pridajte rozmiešané kakao s vodou.
3. Vypracujte pomocou robota na hladké nelepivé cesto. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke minimálne hodinu odpočinúť, ideálne však cez noc.
4. Sušienky tvarujte cez mlynček na mäso pomocou nadstavca na cukrovinky, zvoliť môžete napríklad hviezdičku.
5. Pečte na 180 °C asi 20 min. do zlata.
Dokončenie:
Suroviny:
100 g čokolády (55% obsah kakaa)
20 g kokosového oleja
Postup:
1. Čokoládu a kokosový olej rozpusťte vo vodnom kúpeli.
2. Upečené sušienky namočte do polovice v rozpustenej čokoláde.
3. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie, posypte ľubovoľnou posýpkou a nechajte stuhnúť.