Zdravá krtkova torta

Zdravá krtkova torta

1 torta

90 minút
 

Čo pod krtincom skrýva tento lákavý koláčik? Je to náplň bohatá na bielkoviny a v porovnaní s "klasickými verziami" je táto verzia krtkovej torty oveľa chudobnejšia na tuk. Kakaový korpus vonia po kokose a keď ho ochutnáte, zistíte, že by sa vďaka svojej vláčnej štruktúre dal jesť aj samostatne. Čo to znamená? Máte ďalší recept na korpus, ktorý sa dá použiť aj na prípravu iných dezertov – stačí poliať čokoládou, ozdobiť krémom, ovocím, zaliať želé apod.  

Suroviny:

Korpus:
40 g kokosového oleja
2 väčšie vajcia
100 g xylitolu 
300 g cmaru
100 g celozrnnej špaldovej múky
60 g kakaa
50 g jemných ovsených vločiek
50 g strúhaného kokosu
2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva (bez fosfátov) – 6-7 g
Maslo a hrubá múka alebo celozrnná krupica na vymastenie a vysypanie tortovej formy

Náplň:
150 g smotany na šľahanie
300 g jemného odtučneného tvarohu – z vaničky
250 g hrudkovitého nízkotučného tvarohu – z pozlátka
Čakankový sirup alebo xylitol na osladenie
30 g nadrobno nasekanej čokolády
Jahody a banány (môžete použiť len jeden druh ovocia)


Postup:

1. Kokosový olej nechajte rozpustiť a vychladnúť.

2. Vajcia s xylitolom vyšľahajte metličkou. Pridajte cmar, kokosový olej, múku, kakao, vločky, kokos a kypriaci prášok a dobre premiešajte.

3. Cesto nalejte do maslom vymastenej a hrubou múkou alebo krupicou vysypanej formy na pečenie. Povrch uhlaďte vareškou. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C 30 minút. Po vybratí nechajte vychladnúť.

4. Korpus vyberte z formy a preložte na tanier. Lyžicou vydlabte z korpusu kruh asi do polovice výšky, pričom si ponechajte asi 2 cm okraja. Vydlabaný korpus rozmrvte.

5. Z jahôd odkrojte stopky. Reznou stranou nadol ich umiestnite do stredu korpusu. Okolo nič – po okrajoch poukladajte banán. Pri ich výbere hľadajte ideálne tie, ktoré sú dobre zakrivené. Na lemovanie obvodu budete potrebovať 2/2,5 banánu.
 
6. Smotanu vyšľahajte dotuha. Oba tvarohy vyšľahajte so sirupom alebo xylitolom a potom do nich vmiešajte čokoládu. Do tvarohu po častiach zľahka vmiešajte šľahačku.
 
7. Na ovocie naneste vrstvu krému. Pomocou stierky sa ho snažte trochu stlačiť dole, aby sa vyplnili medzery medzi ovocím. Tanier zospodu poklepte dlaňou, to tomu tiež pomôže. Potom naneste zvyšok krému a vytvorte pekný kopček. 

8. Rozmrvte omrvinky z korpusu a nechajte v chladničke aspoň 2 hodiny.