Tieto prírodné čističe vás zbavia zápachu z rúk po varení

Tieto prírodné čističe vás zbavia zápachu z rúk po varení

Prípravu najrôznejších kulinárskych perličiek často sprevádza následné zúfalé drhnutie nevábne voňavých rúk. Autentické pokrmy s výraznou chuťou aj vôňou na tanieri potešia, avšak predchádzajúca manipulácia s aromatickými surovinami zanecháva v kuchyni aj na rukách nepríjemný oder, ktorého sa veľmi ťažko zbavuje.

Aróma je väčšinou osadená v šťave použitej suroviny a pri kontakte s kožou sa na kožné bunky naviaže tak silno, že ju vôňa mydla neprekryje, a jedinou cestou je mechanické odstránenie či neutralizácia. Zrejme najhoršie ruky zapáchajú po príprave inak výborných surovín ako je ryba, cesnak či cibuľa. Predstavujeme vám multifunkčných pomocníkov, ktorí ekologicky šetrnou a ľahkou cestou efektívne odstránia zápach z rúk. Tieto suroviny nájdete v každej domácnosti a možno ich mimo iné využiť taktiež ako prírodné varianty chemických prípravkov pri upratovaní domácnosti či čistení najrôznejších materiálov (kovu, textilu, dlaždíc a podobne).
 

Citrónová šťava

Osvedčeným receptom je užitie citrónovej šťavy, ktorú po príprave aromatických pokrmov vytlačíte na dlaň a dôkladne pošúchate. Kyselina citrónová efektívne neutralizuje pachy a rovnako tak funguje aj v chladničke (citrón nakrájaný na plátky) či v odpadkovom koši (vyhodená čerstvá citrónová kôra). Vďaka kyseline askorbovej skvelo supluje dezinfekciu, a hoci na koži môže ľahko páliť, pomáha s hojením drobných odrením a pôsobí preventívne pred vznikom stareckých škvŕn. V neposlednej rade zbaví vaše ruky aj nechceného zafarbenia od červenej repy, kurkumy alebo mrkve.
 


 

Ocot

Že je ocot skvelým pomocníkom pri praní, čistení kuchyne či odstraňovaní vodného kameňa, asi všetci dobre vieme. Kyselina octová však výborne funguje aj pri odstránení zápachu z cibule. Pri potrení rúk pred jej krájaním arómu jednoducho umyjete tečúcou vodou. Naneste trochu octu na handričku a potrite nim jemne ruky pred samotným varením. Ocot má vysušujúcu tendenciu, a preto si ich po užití (a po varení) nezabudnite ošetriť krémom či olejom.
 

Cukor

Aj keď by sme od cukru také účinky nečakali, skvelo pohlcuje pachy z kože a navyše má silné antibakteriálne účinky, likviduje patogénne organizmy a podporuje hojenie rán. Na navlhčené ruky si nasypte lyžicu cukru kryštál, zmiešajte ho s tekutým mydlom a hmotu chvíľu trite medzi prstami a dlaňami. Cukor navyše funguje ako peeling a vaše ruky tak po použití zostanú voňavé a hladké.
 

Soľ

Použitie soli či soľného nálevu je ideálne predovšetkým v prípade prípravy cibule a cesnaku. Navyše ju môžete využiť ako ekologickú variantu pri odstraňovaní škvŕn či ako dezinfekciu. Soľ si stačí nasypať do dlaní a mädliť, alebo vytvoriť silný soľný roztok a v ňom si ruky umyť.
 


 

Čerstvé bylinky

Táto varianta funguje predovšetkým pri menšom zápachu a viac než o neutralizáciu či odstránenie sa jedná o prekrytie intenzívnej vône. Pretretím aromatických byliniek ako rozmarín, tymian či mäta drobný zápach nahradíte sviežou vôňou. Petržlenová vňať mierne pohlcuje zápach z cibule.
 

Zubná pasta

Neutralizačnou surovinou je aj zubná pasta, ktorá zápach odstraňuje chemicky aj mechanicky a predstavuje zrejme najúčinnejšiu variantu proti rybine. Stačí navlhčiť handričku, vytlačiť na ňu trochu pasty, dôkladne ruky vydrhnúť a opláchnuť ich čistou vodou. Látky obsiahnuté v zubnej paste navyše skvelo spevňujú a leštia nechty.