Bylinkový pstruh v balíčku

Bylinkový pstruh v balíčku

 

4 porcie

 

45 minút

Chov sladkovodných rýb má v Čechách dlhú tradíciu a napriek tomu ich konzumujeme menej ako by sme potrebovali. Rybie mäso je ľahko stráviteľné a obsahuje omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko infarktu a aterosklerózy. Odporučená dávka rýb je dve až tri porcie týždenne. Kúpte si čerstvú rybu, zapečte ju so zeleninou alebo bylinkami v balíčku a prekvapí vás, ako výborne môže voňať a lahodne chutiť.

Suroviny:

4 pstruzi (á 250–300 g)

200 g hrubozrnnej soli

2 hrsti čerstvých bylín (tymian, rozmarín, oregano,

hladkolistý petržlen, koriander), ale kľudne aj viac

1 bio citróny

2 strúčiky cesnaku

2 lyžice olivového oleja

400 g kríkových paradajok

soľ a čerstvo mleté korenie

 

ETA Pečenka

 

 

Postup:

1. Pstruhy očistite a premasírujte v hrubozrnnej soli, aby ste ich zbavili povlaku na šupinách. Opláchnite ich a osušte papierovou utierkou.

 

2. Bylinky nasekajte nahrubo, citrón umyte, osušte a nakrájajte na plátky. Cesnak olúpte a nakrájajte nadrobno alebo na tenké plátky. Brušnú dutinu rýb naplňte zmesou bylín, cesnakom a plátkami citrónu, osoľte, okoreňte a ryby položte na väčší kus papiera na pečenie (každú zvlášť).

 

3. Ryby pokvapkajte olejom, posypte zvyšnými bylinkami a paradajkami, osoľte a okoreňte a zabaľte do papiera tak, aby vznikol balíček. Zviažte ho kuchynským povrázkom a položte do nádoby pečenky, pokiaľ sa nezmestia všetky vedľa seba, vyskladajte niektoré na mriežku. Priklopte a pečte zhruba 15–20 minút domäkka, presný čas záleží na veľkosti ryby.

 

4. Upečená ryba je mäkká a mäso je možné ľahko oddeliť vidličkou. Balíčky vytiahnite, chvíľku počkajte a opatrne rozbaľte. Pozor, nech vás neoparí unikajúca para.