Nejväčšie sviatky jari - Veľká noc

Nejväčšie sviatky jari - Veľká noc

Veľká noc je pôvodne kresťanským sviatkom oslavujúcim smrť a vzkriesenie Ježiša Krista, ktorý vychádza z židovských sviatkov pospolitosti Pascha alebo Pesah (slovensky Pašie). Avšak v dnešnej dobe už nie je takmer nikto, kto by tieto sviatky neoslavoval, či už je veriaci alebo nie. Kresťanské tradície sa spojili s tými pohanskými a každý si podobne ako počas iných sviatkov roku príde na to svoje. Pár dní voľna navyše vám umožní si poriadne užiť aj prichádzajúcu jar.

Veľká noc je typická aj takzvanými veľkonočnými premenami múky. Nie, nejedná sa o žiadnu mágiu, ale o pečenie judášov, mazancov, baránkov a ďalších dobrôt spojených s týmto sviatočným obdobím.

Veľkonočný týždeň začína už Kvetnou nedeľou a vy môžete sviatočný týždeň začať typickou tradíciou. Zájdite si s deťmi na prechádzku a natrhajte bahniatka a pokiaľ máte možnosť, nechajte si ich na kvetnú nedeľu posvätiť v kostole. Nejedná se zďaleka len o gesto náboženského významu, ale širokých ľudových tradícií. Posvätené bahniatka majú zaručiť šťastie, zdravie a úrodu. My si však priblížime aspoň tie najdôležitejšie dni Veľkej noci.

Popolcová streda

Ľudové tradície hovoria, že gazdinky pripravovali na Popolcovú stredu chutné jedlo, ktoré však klamalo svojim vzhľadom, bolo jednoducho škaredé. Pokiaľ budete mať chuť, môžete si pripraviť zemiakové placky a natrhať ich tak, aby naozaj vypadali nevábne a aj napriek tomu ste si na nich pochutnali. Svojím ratolestiam potom môžete pripraviť klasické buchtičky s krémom. Cesto však upečte vcelku a následne do taniera natrhajte a zalejte pripraveným krémom, aby ste dosiahli nevzhľadného, ale chutného jedla pre vaše deti. Uvidíte, že sa po nich len zapráši.

Zelený štvrtok

Od Zeleného štvrtka budete počuť po uliciach chodiť chlapcov s typickými klopačkami alebo tiež rapkáčmi. Vy si tento deň môžete spestriť prípravou pečiva typického pre zelený štvrtok, judášov. Ideálne sa toto pečivo stočené do tvaru povrazu podáva skoro ráno a má zaistiť pevné zdravie a ochranu. Pokiaľ ho budete pripravovať, potrite ho po vytiahnutí z trúby medom. Bude síce lepkavé, ale veľmi chutné. Kúsok alebo dva vám neuškodí, a pokiaľ Vám zachutnajú ešte viac, tak to pár minútami na rotopede určite spravíte.

Veľký piatok

Veľký piatok je najväčším postom v roku a pokiaľ ho chcete dodržiavať, môžete si k obedu pripraviť rybu. Ľudia, ktorí si ju v minulosti nemohli dovoliť, zapekali aspoň zemiakovú kašu vo forme tvaru ryby. Avšak typickým tradičným pôstnym jedlom Veľkého piatku bola kapustnica so zemiakmi. Často bolo možné na stole vidieť tiež špenát, rôzne druhy strukovín alebo sladké knedle, ktorými určite aj dnes potešíte svojich malých jedákov. Po obede ich môžete zobrať do lesa hľadať poklady, pretože na Veľký piatok sa údajne otvára zem a vydáva svoje ukryté cennosti.

Biela sobota

V tento deň si pripravte cesto na veľkonočný mazanec, popr. pripravte veľkonočného baránka, aby vám na druhý deň nechýbal na stole. Tradičným jedlom pre deň Bielej soboty bola ale pečená veľkonočná plnka. A čo obsahovala? Určite poznáte príslovie „Iný kraj, iný mrav“, ktorý vystihuje fakt, že ingrediencie, ktoré prídu do veľkonočnej plnky sa líšili lokalitou, v ktorej sa práve pripravovala. Avšak medzi hlavné suroviny patrili kúsky žemlí, údené mäso, vajce, cesnak a tiež pŕhľava.

Pokiaľ máte doma chlapca, je ten správny čas upliesť s nimi veľkonočný korbáč z vŕbového prútia. Verte alebo nie, nie je to žiadna veda, existujú jednoduchšie aj zložitejšie varianty a s pomocou videí na internete vám to určite pôjde ako po masle. S dievčatami už naopak môžete pripravovať vajíčka: farbiť, škrabať, fúkať a zdobiť, nech máte na pondelok všetko pripravené!

Božie hody veľkonočné

Táto nedeľa je vrcholom celého týždňa a viaže sa k nej tiež veľká štedrosť a pohostinnosť. Na stole nechýbalo morčacie alebo jahňacie mäso. A mnohým z vás podávanie jahňacieho mäsa napovie, že v chudších rodinách se podával sladký baránok. Takže pokiaľ v sobotu nezaspíte na vavrínoch, stačí upečeného baránka, poprípade mazanec vytiahnuť na stôl a pochutnať si na ňom.

Veľkonočný pondelok

Asi najznámejšou tradíciou je, a určite to poznáte od vás z domu, že chlapci “omladzujú” dievčatá korbáčom z vŕbového prútia, ktorý máte pripravený už od soboty. V niektorých krajoch bolo alebo stále je zvykom, že dievčatá na oplátku polievajú chlapcov vodou. Typickým pokrmom Veľkonočného pondelka sú vajcia, ktoré si chlapci vykoledujú. A pokiaľ vám ich doma skončí moc, nezaháľajte a spravte si z nich výborný vajíčkový šalát.