Valašský brioškový mazanec s mandľami a pomarančom

Valašský brioškový mazanec s mandľami a pomarančom

 

2 mazance

1-3 dny kysnutie

45 minút pečenia

Skúste si upiecť mazanec inak než obvykle – z cesta na briošky, ktoré obsahuje nielen viac vajec a masla, ale je vďaka tomu tiež chuťovo výraznejšie, lahodnejšie a voňavejšie. A zďaleka to nemusí byť iba na Veľkú noc, mazanec sa skvele hodí napr. ako nedeľný múčnik namiesto vianočky alebo bábovky. Aj keď mazanec patrí medzi veľkonočné pochúťky a piekol sa tradične na Bielu sobotu, aby si ho na Veľkonočnú nedeľu mohli vziať ľudia so sebou do kostola a nechať si ho posvätiť, je natoľko „jedlý“, že by bola škoda piecť ho iba raz za rok.

Suroviny:

500 g hladkej múky
20 g kvasníc
85 g cukru krupica
35 ml mlieka
5 vajec
220 g masla
2 a ½ lyžičky soli
100 g mandľových plátkov
100 g kandizovanej pomarančovej kôry

Postup:

  1. Z vlažného mlieka a kvasníc vytvorte kvások. Zmiešajte ho s múkou a vajíčkami, pomocou kuchynského robota vypracujte cesto a nechajte ho pol hodiny odstáť. Potom postupne pridávajte maslo, vmiešajte nasekanú kandizovanú pomarančovú kôru a 50 g mandlí. Hotové cesto nechajte odpočívať v chladničke do druhého, prípadne do tretieho dňa. Kysnutím pri nižších teplotách cesto stráca príliš kvasnicovú príchuť a získava vyzretejšiu chuť.
     
  2. Po vybratí cesta z chladničky ho znova krátko vypracujte a potom rozdeľte na dva bochníky, ktoré nechajte vykysnúť pri izbovej teplote. Dbajte na to, aby teplota nebola príliš vysoká. Pokiaľ by ste totiž cesto nechali napr. blízko horúcich kachlí, mohlo by zmeniť konzistenciu, povolilo by a stratilo kompaktnosť.
     
  3. Po vykysnutí potrite mazanec rozšľahaným vajíčkom, posypte plátkami mandlí a vložte do vyhriatej rúry – pečte asi 45 minút v klasickej rúre na 160 °C, v teplovzdušnej na 150 °C.
     
  4. Po vytiahnutí z rúry potrite mazanec maslom, nechajte vychladnúť a môžete podávať. 

TIP šéfkuchára Resortu Valachy: Do cesta môžete vopred pridať nastrúhanú kôru z dvoch BIO citrónov, vďaka ktorej bude mazanec ešte kyprejší a voňavejší.