Pochúťka stará niekoľko tisíc rokov. Vyskúšajte si doma vyrobiť vlastnú zmrzlinu.

Pochúťka stará niekoľko tisíc rokov. Vyskúšajte si doma vyrobiť vlastnú zmrzlinu.

Zmrzlina. Nič nevyvoláva sladšie spomienky na leto, prázdniny a teplé počasie ako slovo zmrzlina. Chladenú pochúťku si ľudia dopriali už v staroveku a dodnes patrí medzi najobľúbenejšie sladkosti na svete.   

Kde sa vzal osladený sneh, nie je dodnes úplne jasné. Vynález zmrzliny je tak pripisovaní hneď niekoľkým národom. Za najpravdepodobnejších objaviteľov tejto sladkosti sú považovaní Peržania, ktorí už 500 rokov pred naším letopočtom podávali sneh preliaty hroznovou šťavou a ochutený napríklad vzácnym šafránom. Medzi ďalších možných objaviteľov patria napríklad Mongoli a Číňania. Práve z Číny si poznatky o predchodcovi dnešnej zmrzliny mali priviesť Arabi, od ktorých sa ju naučili vyrábať Taliani a rozšírili ju do zvyšku Európy.

Sneh ochutený medom či ovocnými šťavami bol ale dlho vyhradený iba pre tú najvyberanejšiu spoločnosť a vychutnávať si ho tak mohli hlavne iba vladári a ich rodiny. Až v polovici 18. storočia sa táto pochúťka stala dostupnejšia aj pre bežných ľudí. V tejto dobe už bol známy ako sorbet, tak aj smotanová zmrzlina vyrobená zo žĺtkov ušľahaných s cukrom, smotanou a ovocím, kakaom či vanilkou. V roku 1903 sa patentu dočkal zmrzlinový kornút a v roku 1921 zmrzlina na drievku.

Čo majú nanuk a Eskimáci společného?

Práve smotanová zmrzlina na drievku, teda nanuk, má zaujímavú históriu sám o sebe. Jeho autorom je údajne Christian Kent Nelson, učiteľ a majiteľ cukrárne, ktorého k spojeniu smotanovej zmrzliny a čokolády inšpiroval v roku 1920 malý zákazník. Chlapec, ktorý sa v cukrárni nemohol rozhodnúť, či minie peniaze radšej za zmrzlinu alebo za tabuľku čokolády, Nelsonovi vnukol nápad na vytvorenie blokov zmrzliny poliatych čokoládou. Slovenský názov nanuk potom sladkosť dostala podľa eskimáckeho lovca Nanuka z etnografického filmu od Roberta Flahertyho.

Pustite sa do vlastnej zmrzliny

Stále obľúbenejšia je tiež výroba vlastnej domácej zmrzliny. Jednak je možné týmto spôsobom príjemne spracovať všetko ovocie zo záhrady, zároveň má človek pod kontrolou, čo presne zje. Domáca zmrzlina je navyše pomerne nenáročná na prípravu, takže ju ľahko nachystáte deťom na doobedie alebo priateľom v rámci grilovania. Najlepšieho výsledku dosiahnete pomocou stolového mixéra Vital Blend a kuchynského robota Gratus s nástavcom na zmrzlinu. V mixéri si predpripravíte všetko ovocie a bylinky a zamrazením získate vynikajúci sorbet. Kuchynský robot s nástavcom na zmrzlinu zasa vďaka 36 ostrým nožom vytvorí dokonalú sladkú pochúťku z akéhokoľvek zamrazeného ovocia. Nakrájajte ľubovoľné ovocie na kocky, nechajte ho zmraziť, ľahko povolené vložte do nástavca a osviežujúci letný dezert je na svete. Navyše plný vitamínov a šetrný k línii, takže si ho bez výčitiek môžu vychutnať aj zástancovia zdravého životného štýlu.

TIP ETA: Ovocie medzi sebou môžete ľubovoľne kombinovať. Skvelým tipom pre lahodnejšiu a jemnejšiu chuť je možnosť pridať vždy trocha banánu. Banán totiž nahrádza mliečnu zložku a dodáva zmrzline sladkú chuť.

Zmrzlina z kiwi

Suroviny: 

4 stredne veľké kiwi
horká čokoláda

Postup: 

Kiwi olúpte, nakrájajte na kúsky 2 x 2 cm a dajte cez noc zmraziť. Vytiahnite z mrazničky a nechajte cca 5 minút povoliť. Zapnite Gratus na stredné otáčky a pozvoľna vkladajte kiwi. Zmrzlinu prelejte rozpustenou čokoládou a ihneď podávajte.

Zmrzlina z kiwi

Sladká jahodová

Suroviny:

200 g jahôd
horká čokoláda
Smotana

Postup: 

Jahody vyberte z mrazničky, nechajte cca 10 minút povoliť a nalámte na štvorčeky. Zapnite Gratus na stredné otáčky, pozvoľna vkladajte čokoládu a potom jahody do zmrzlinovača. Zmrzlinu môžete zjemniť vyšľahanou smotanou.

Sladká jahodová zmrzlina

Banánová so sušienkami

Suroviny: 

4 babány
1 balíček čoko sušienek s mliečnou náplní
smotana 

Postup: 

Banány olúpte, nakrájajte na kolieska a dajte cez noc zmraziť. Vyberte z mrazničky a nechajte cca 15 minút povoliť. Zapnite Gratus na stredné otáčky a pozvoľna vkladajte banán a sušienky do zmrzlinovača.

Banánová zmrzlina se sušenkami

Marhuľová zmrzlina

Suroviny: 

8 stredne veľkých marhúľ
medovka
smotana

Postup: 

Marhule zbavte kôstok, nakrájajte na štvrtiny a dajte zmraziť. Vyberte z mrazničky a nechajte cca 20 minút povoliť. Zapnite Gratus na stredné otáčky a pozvoľna vkladajte marhule a lístky medovky do zmrzlinovača. Ručným šľahačom Lento vyšľahajte smotanu a vmiešajte ku zmrzline.

Meruňková zmrzlina