Baba ganoush

Baba ganoush

4 porcie

 


 

Už samotný názov napovedá, že táto baklažánová nátierka alebo dip pochádza z krajín Blízkeho východu. Originálna verzia sa pripravuje pečením baklažánu na ohni, preto má príjemnú dymovú arómu. Môžete ju do baba ganoush pridať pomocou tekutého dymu alebo údenej soli.

Suroviny:

3 baklažány (1,2-1,3 kg)
2 lyžice citrónovej šťavy
2 strúčiky cesnaku
2 plné lyžice tahini pasty (50 g)
1 lyžička mletej rímskej rasce 
soľ
olivový olej

K servírovaniu:
mletá údená paprika
čili vločky
čerstvý koriander alebo petržlenová vňať
pita chlieb 
zelenina

Postup:

1. Baklažány niekoľkokrát dookola prepichnite vidličkou. Položte ich na plech a vložte do rúry rozohriatej na 250 °C. Pečte 40-45 minút. Baklažány medzitým zvnútra zmäknú a na povrchu sa zvrásnia. Upečené baklažány nechajte trochu vychladnúť (nie je potrebné nechať vychladnúť úplne).
2. Baklažány zbavte stopiek a rozrežte pozdĺžne napoly. Lyžicou vydlabte dužinu a tú najemno nasekajte nožom. Šupku vyhoďte. Dužinu baklažánu vložte do misy.
3. Baklažán pokvapkajte citrónom, ochuťte prelisovaným cesnakom, tahini pastou, rímskou rascou a soľou. Podľa potreby pokvapkajte olejom. Dobre premiešajte a môžete servírovať alebo uložte do chladničky. Spotrebujte do 2 dní.
4. Podávajte pokvapkané olivovým olejom, poprášené mletou údenou paprikou a čili vločkami. Môžete doplniť aj korením dukkah alebo za´atar. Servírujte s pita chlebom alebo iným pečivom a nakrájanou zeleninou podľa chuti.