Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

1 chlebíček

60 minút
 

Máte doma prezreté banány, ktoré sa už nehodia nakrájať na kolieska do jogurtu? Urobte z nich vláčny banánový chlebíček. Skvele sa hodí ako desiata alebo raňajky s jogurtom či kefírovým mliekom a ovocím. Tento osvedčený recept pripravila Martina z profilu Zdravě živená.

Suroviny:

3 zrelé banány + 1 navrch
2 vajcia
2 lyžice čakankového sirupu
2 lyžičky vanilkovej pasty (alebo mletá vanilka – asi 1 rovná lyžička)
60 g kokosového tuku
1 lyžička mletej škorice
1/3 lyžičky mletého zázvoru
140 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
100 g pohánkovej múky
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
½ lyžičky sódy
Štipka soli

Postup:

1. 3 banány nalámte na menšie kusy a vložte do väčšej misy. Pridajte vajce, čakankový sirup a vanilkovú pastu. Rozmixujte dohladka.
2. Kokosový tuk rozpusťte. Dajte pozor, aby nebol horúci a prilejte k banánovej zmesi. Zamiešajte.
3. Vo vedľajšej miske premiešajte sypké – teda všetky zvyšné suroviny. Zapracujte suchú zmes do banánovej a miešajte, až kým sa pekne neprepojí.
4. Cesto nalejte do chlebíkovej formy vyloženej papierom na pečenie, prípadne môžete vymazať maslom a vysypať hrubou múkou. Zvyšný banán rozrežte pozdĺžne na polovicu a reznou stranou nahor ho položte na cesto. Pečte pri 190 °C 40 – 45 minút. Po upečení opatrne vyberte na mriežku a nechajte vychladnúť.