Tradičné božie milosti podľa valašského šéfkuchára

Tradičné božie milosti podľa valašského šéfkuchára

 

15 kusov

1,5 hodiny

Okrem barančeka si tohto roku na Veľkú noc upečte ešte krehké a sladké božie milosti. Ich príprava je jednoduchá a pochutnajú si na nich nielen koledníci. Napokon, tieto skvelé koláčiky, ktoré sa rozplývajú na jazyku, si môžete pripraviť kedykoľvek počas roka! Na vyváženie príjemne sladkej chuti si ich môžete vychutnať aj s kyslou smotanou alebo crème fraîche, dekorované drvenými vlašskými orechmi alebo k nim popíjať silnú kávu.

Suroviny:

300 g hladkej múky
75 ml smotany na šľahanie (33%)
75 ml kyslej smotany
50 ml rumu (4 polievkové lyžice)
nastrúhaná kôra z limetky
1 lyžička soli
rastlinný olej na vyprážanie
práškový cukor na obalenie

Postup:

  1. Do misy kuchynského robota nasypte múku, prilejte rum, smotanu na šľahanie a kyslú smotanu (alternatívou môže byť cmar alebo kyslé mlieko). Zmes nechajte prepracovať tak dlho, až sa začnú na povrchu tvoriť bublinky. Dochuťte kôrou z limetky a osoľte.
     
  2. Potom nechajte cesto asi 1/2 hodiny odstáť pri izbovej teplote a znovu vypracujte. Následne nechajte cesto znovu odstáť, aby si lepok obsiahnutý v múke odpočinul a cesto sa dalo dobre vaľkať a netrhalo sa.
     
  3. Cesto rozvaľkajte na plát tenký asi 2 mm. Z cesta postupne odkrajujte obdĺžniky o veľkosti asi 6x4 cm, do ktorých následne urobte dovnútra nožom dve ryhy tak, aby okraje cesta zostali vcelku.
     
  4. V hrnci rozohrejte olej alebo ghí a obdĺžniky z cesta doňho postupne vkladajte. Smažte do zlatista zhruba 20 sekúnd z každej strany, potom jednotlivé kúsky vyberte a hneď rozložte na plech pokrytý papierovým obrúskom. Chvíľu počkajte, kým papier nevsaje prebytočný tuk. Ešte teplé božie milosti potom obaľte v práškovom cukre. Iba tak sa cukor dobre vsiakne dovnútra. 
     
  5. Jednotlivé kúsky obalené v cukre nechajte rozložené na plechu vychladnúť. Čerstvé sú najchrumkavejšie! 

TIP šéfkuchára Resortu Valachy: Servírovanie môžete spestriť miskou crème fraîche (tú kúpite alebo si ju môžete pripraviť doma: 1 diel smotany na šľahanie, 1 diel kyslej smotany, premiešať, nechať postáť v chladničke 24 hodín a vyšľahať), do ktorej sa božie milosti namáčajú. Do crème fraîche môžete navyše pridať vlašské orechy alebo med.